10 Perisian SQL Terbaik dan Alat Pengoptimalan Kueri

10 Perisian SQL Terbaik dan Alat Pengoptimalan Kueri


Untuk pemantauan Microsoft yang komprehensif, pengoptimum pertanyaan yang betul adalah suatu keharusan. Dalam artikel ini, kita akan melihat perisian SQL terbaik dan alat pengoptimuman pertanyaan.

Terdapat banyak perincian yang disediakan pada setiap alat di bawah, tetapi jika anda hanya mempunyai masa untuk melirik senarai, di sini adalah kami senarai perisian SQL terbaik dan alat pengoptimuman pertanyaan:

 1. Penganalisis Prestasi Pangkalan Data SolarWinds (PERCUMA PERCUMA) Pemantauan prestasi untuk pangkalan data Azure SQL, MySQL, Aurora, ASE, Oracle, MariaDB, dan IBM Db2. Menjalankan pada Windows Server.
 2. SentryOne SQL Sentry (PERCUMA PERCUMA) Memantau prestasi pangkalan data untuk SQL Server yang merangkumi ambang amaran.
 3. Monitor PRTG Paessler Rangkaian (PERCUMA PERCUMA) Satu rangkaian, pelayan dan pemantau aplikasi yang merangkumi monitor untuk pangkalan data SQL Server, Oracle SQL, MySQL, dan PostgreSQL.
 4. AppOptics APM (PERCUMA PERCUMA) Memantau prestasi aplikasi berasaskan awan dengan utiliti penalaan pangkalan data pakar.
 5. ManageEngine Free SQL Health Monitor Alat percuma yang memantau impak yang mempunyai pangkalan data pada sumber pelayan yang menjadi tuan rumah.
 6. Redgate SQL Monitor Pemantau pengoptimuman pertanyaan untuk SQL Server yang meliputi lebih daripada 40 syarat.
 7. EverSQL Penala SQL yang secara automatik menulis semula pertanyaan untuk meningkatkan prestasi pangkalan data.
 8. Pengoptimum DB Idera Pengoptimum pertanyaan untuk SQL Server, Oracle, dan Sybase. Kekurangan maklumat dalam pertanyaan dan menghasilkan pembetulan yang disyorkan.
 9. dbForge Studio Editor SQL yang merangkumi pelbagai utiliti, termasuk pembina pertanyaan, sistem auto-lengkap untuk pemaju menaip pertanyaan dan kod explorer.
 10. Microsoft SQL Server Management Studio (SSMS) Alat percuma dari Microsoft untuk sistem SQL Servernya. Editor pertanyaan ini termasuk analisis penalaan.

Mengapa Saya Perlu Alat Tuning SQL Server?

Menala pertanyaan pelayan SQL adalah penting untuk mengoptimumkan prestasi pertanyaan. Sekiranya pertanyaan berjalan lambat atau gagal, pemantauan prestasi dan penalaan SQL boleh membantu membuat kod anda lebih cekap. Walau bagaimanapun, melakukan ini secara manual tanpa alat mengoptimumkan pertanyaan adalah sukar kerana anda perlu melakukan semuanya secara manual dengan fungsi terhad.

Mencari pertanyaan yang tidak sehingga awal adalah tugas yang sungguh-sungguh. Alat pengoptimuman pelayan tidak ternilai kerana ia membolehkan anda melihat pertanyaan dengan prestasi yang kurang baik dan mencari kesesakan sumber dengan lebih mudah. Mereka juga membolehkan anda mengumpulkan statistik prestasi yang dapat membantu meningkatkan pertanyaan SQL pada masa akan datang.

Banyak alat boleh melakukan ini secara automatik dengan makluman dan maklum balas automatik supaya pertanyaan akan ditingkatkan tanpa memerlukan intervensi pengguna. Menggunakan alat penalaan pelayan SQL membantu meningkatkan prestasi pelayan anda dan meningkatkan respons terhadap pengurusan masalah pelayan. Sebagai contoh, dengan alat pengawasan SQL, anda boleh menala pertanyaan pelayan SQL sebelum anda mula mengalami masalah prestasi.

Perisian SQL dan Alat Pengoptimuman Kueri terbaik

Ciri-ciri Utama Alat Pengoptimuman Kueri SQL Terbaik:

 • Tuning SQL - Alat pengoptimuman pertanyaan SQL dengan penalaan SQL menulis semula penyataan SQL untuk meningkatkan prestasi pelayan.
 • Memantau Pangkalan Data Awan - Ramai pengoptimuman pertanyaan SQL boleh memantau pangkalan data di awan.
 • Mengoptimumkan SQL Query Online - Mengoptimumkan pertanyaan SQL dari jauh melalui peranti atau penyemak imbas web anda.

1. Analyzer Prestasi Database SolarWinds (CUBAAN PERCUMA)

Penganalisis prestasi pangkalan data SolarWinds

Pertama pada senarai ini kami ada Analyzer Prestasi Database SolarWinds. Analyzer Prestasi Database SolarWinds adalah alat pengoptimalan pertanyaan yang dibina untuk pemantauan prestasi pertanyaan dan penalaan. Dengan alat ini, anda boleh memantau prestasi SQL, Mesin Pelanggan, Pengguna dan Permohonan melalui papan pemuka. Anda boleh melihat graf semua entiti ini untuk mencari sebarang trend prestasi yang lebih besar.

Dengan Analyzer Prestasi Database SolarWinds, anda boleh memantau pangkalan data 24/7 untuk prestasi anomali. Paparan menunjukkan data seperti Menunggu Atas untuk SQL (Jam) yang membantu untuk menunjukkan keadaan rangkaian. Jika prestasi rangkaian anda menurun Analyzer Prestasi Database SolarWinds memberikan anda kepala-up yang anda perlukan untuk memulakan penyelesaian masalah untuk penyelesaian.

Anda boleh gunakan Analyzer Prestasi Database SolarWinds untuk memantau jenis pangkalan data yang berikut: Pangkalan data Azure SQL, MySQL, Aurora, ASE, Oracle, MariaDB, dan IBM Db2. Status pangkalan data anda dipaparkan melalui halaman gambaran keseluruhan yang butiran Tunggu, Penalaan, CPU, memori, dan status cakera. Semua maklumat ini dikodkan warna supaya anda dapat melihat dengan segera jika terdapat masalah yang perlu ditangani.

Analyzer Prestasi Database SolarWinds adalah pilihan yang sangat baik untuk pembeli mencari alat pengoptimuman pertanyaan SQL yang lengkap yang serasi dengan produk SolarWinds yang lain. Analyzer Prestasi Database SolarWinds boleh didapati dari harga $ 2,045 (£ 1,541). Terdapat juga a Percubaan percuma selama 14 hari yang anda boleh muat turun di bawah.

Pakej Prestasi Database SolarWinds Muat turun percubaan PERCUMA selama 14 hari

2. SentryOne SQL Sentry (PERCUMA PERCUMA)

SentryOne SQL

SentryOne SQL Sentry adalah alat pengurusan prestasi pangkalan data yang boleh digunakan dengan selesa untuk penalaan pertanyaan SQL. Dengan alat ini, anda boleh menggunakan baseline prestasi pratetap untuk kenalpasti kemunculan sumber dan isu-isu lain. Terdapat juga a ciri pengesanan blok yang menunjukkan anda menyekat proses dalam pandangan hierarki. SentryOne juga menangkap kebuntuan dengan mencari proses yang menyebabkan kebuntuan dan mengenal pasti perubahan yang perlu anda buat semasa penalaan.

Keupayaan analisis prestasi SentryOne sangat luas. Anda boleh memantau metrik pelayan SQL seperti: Sambungan Pengguna, Proses yang disekat, Batches, Urus niaga, Kompilasi, Recompiles, Lookups Utama, Rekod yang dipertukarkan, Backup MB / saat, dan Hantar Giliran / Redo Gilir. Anda juga mempunyai banyak metrik untuk memantau SQL Server Waits dengan peratus CPU jumlah Waits, Tunggu Masa mengikut Kategori, dan Tunggu Masa mengikut kelas.

Terdapat juga lebih daripada 100 keadaan waspada supaya anda tidak terhad kepada pemantauan manual.
Sebagai contoh, jika pertanyaan SQL berjalan secara perlahan, program ini akan memberi anda amaran. Anda juga boleh melangkah lebih jauh dan menetapkannya SentryOne untuk mengaktifkan tindakan pangkalan data apabila keadaan ambang telah dicetuskan. Sistem peringatan membolehkan anda mengautomasikan sebahagian besar pengurusan pengoptimuman pertanyaan SQL anda.

Terdapat dua versi SQL SentryOne boleh didapati untuk pembelian: Essentials Sentry SQL dan SQL Sentry. Lesen untuk Essentials Sentry SQL berharga $ 995 (£ 750) dengan yuran penyelenggaraan $ 199 (£ 150) setahun. SQL Sentry berharga $ 2,495 (£ 1,881) dengan bayaran penyelenggaraan $ 499 (£ 376). Dengan yang pertama, anda boleh melihat metrik prestasi dalam masa nyata dan dengan yang terakhir, anda mendapat manfaat daripada ciri tambahan seperti analisis pertanyaan dan penalaan pertanyaan bersepadu. Terdapat juga a percubaan percuma selama dua minggu tersedia untuk muat turun.

SentryOne SQL SentryMuat turun Percubaan PERCUMA 14 hari

3. Monitor Rangkaian PRTG Paessler (CUBAAN PERCUMA)

Monitor Rangkaian PRTG

Kedua dalam senarai ini, kita ada Monitor Rangkaian PRTG Paessler, alat pemantauan rangkaian yang menawarkan pengalaman pemantauan pangkalan data yang pelbagai. Monitor Rangkaian PRTG boleh memantau Microsoft SQL, Oracle SQL, MySQL, dan PostgreSQL. Pemantauan pada alat ini dicapai melalui penggunaan sensor yang memantau pangkalan data individu. Sensor ini dikonfigurasikan untuk setiap pangkalan data utama supaya anda tidak perlu tweak apa-apa sebaik sahaja anda memulakan untuk kali pertama.

Monitor Rangkaian PRTG membuat pemantauan pengoptimuman pertanyaan SQL mudah, dan mengukur berapa lama permintaan pertanyaan SQL diperlukan dari awal hingga akhir. Masa pelaksanaan permintaan kemudian ditunjukkan pada papan pemuka supaya anda dapat melihat jika ada masalah. Di samping itu, anda juga boleh memantau rangkaian anda yang lebih luas untuk mengenal pasti sebarang isu prestasi yang boleh mempengaruhi pada pangkalan data anda.

The Monitor Rangkaian PRTG sistem peringatan membantu untuk memastikan bahawa anda tidak terlepas sebarang maklumat penting. Sekali aktiviti bermasalah diiktiraf anda akan dihantar segera dengan segera. Isyarat dihantar kepada anda melalui e-mel, SMS, atau pemberitahuan tolak pada Android, iOS, dan Telefon Windows. Terdapat juga API yang boleh anda gunakan untuk menulis skrip pemberitahuan anda sendiri jika anda mahu mengawal lebih banyak pemberitahuan yang anda minta.

Monitor Rangkaian PRTG boleh didapati sebagai alat berbayar dan percuma. Versi berbayar Monitor Rangkaian PRTG bermula dari $ 1600 untuk 500 sensor dan satu pemasangan pelayan kepada $ 60,000 (£ 45,237) untuk sensor tanpa had dengan lima pemasangan pelayan. Terdapat juga versi percubaan percuma yang boleh didapati 30 hari.

Paessler Rangkaian Rangkaian PRTGMuat turun percubaan PERCUMA selama 30 hari

4. AppOptics APM (PERCUMA PERCUMA)

10 Perisian SQL Terbaik dan Alat Pengoptimalan Kueri

AppOptics APM mengawasi prestasi aplikasi dan infrastruktur yang menyokongnya. Alat ini mampu mengenal pasti punca sebenar penurunan prestasi aplikasi, sama ada tetapan yang dikonfigurasikan dengan salah, pengekodan yang buruk, atau masalah dengan kapasiti perkakasan yang menjalankan aplikasi dan membawa trafik ke pengguna.

Aplikasi yang berbeza dengan operasi pakar tidak boleh dipantau dengan berkesan oleh satu sistem pemantauan aplikasi bersatu. Oleh itu, AppOptics APM mempunyai bahagian khusus yang memberi tumpuan kepada jenis aplikasi tertentu. Salah satu bahagian pakar ini memberi tumpuan kepada prestasi pangkalan data. Keupayaan penalaan pangkalan data AppOptics boleh berinteraksi dengan pelbagai pembuatan database yang berbeza, termasuk MySQL, Microsoft SQL Server, Oracle, Postgres, dan Apache sistem pengurusan pangkalan data.

Penala pangkalan data AppOptics menumpukan pada kecekapan pertanyaan SQL. Ia mengkaji kesan setiap pelaksanaan pertanyaan, mencari pertanyaan yang mengambil masa yang lama untuk mendapatkan keputusan dan memeriksa mengapa mereka tidak begitu cekap. Alat ini memulakan fail jejak yang menyenaraikan semua transaksi yang diperlukan untuk memenuhi permintaan dari pertanyaan. Sorotan ini kurang menyertai dan lajur yang perlu diindeks.

Sistem analisis AppOptics enjin juga menjalankan semua kod yang memanggil pertanyaan SQL untuk memastikan bahawa mereka berinteraksi dengan pangkalan data dengan cekap. Modul kecekapan kod mengkaji semua program, bukan hanya yang melibatkan interaksi pangkalan data.

Sebagai perkhidmatan berasaskan awan, AppOptics dapat menganalisis pangkalan data tidak kira di mana mereka dihoskan - di laman web anda, di tapak jauh, atau di awan. Perkhidmatan ini dikenakan untuk dengan langganan tahunan dan anda boleh mendapatkan Percubaan percuma selama 14 hari untuk menyemak AppOptics APM sendiri.

AppOptics APMStart Percubaan PERCUMA 14 hari

5. ManageEngine Free SQL Health Monitor 

ManageEngine Free SQL Health Monitor

Akhirnya, kita ada Alat Kawalan Kesihatan ManageEngine SQL. Alat Kawalan Kesihatan ManageEngine SQL adalah platform pemantauan SQL percuma yang dapat memantau penggunaan CPU, memori dan ruang cakera pelayan SQL. Pemantauan pelayan SQL memerlukan hampir tiada konfigurasi kerana pelayan yang disambungkan ditemui secara automatik.

Anda juga boleh melangkah lebih jauh dan menyelam ke butiran pangkalan data mereka sendiri. Sebagai contoh, anda boleh melihat urus niaga aktif, fail log yang digunakan, nisbah cache cache, transaksi per saat dan saiz pangkalan data log. Ini memberikan anda maklumat asas untuk mengetahui sama ada terdapat sebarang masalah prestasi yang muncul.

Jika anda mencari alat SQL yang membantu memantau prestasi SQL maka ini adalah alat percuma yang patut dipertimbangkan. Alat Kawalan Kesihatan ManageEngine SQL boleh dimuat turun secara percuma di sini.

6. Redgate SQL Monitor

Monitor Redgate SQL

Redgate SQL Monitor adalah alat pengoptimuman pertanyaan yang digunakan secara meluas. Redgate SQL Monitor menambah papan pemuka state-of-the-art untuk membantu memantau prestasi SQL. Melalui papan pemuka, anda boleh melihat gambaran keseluruhan pelayan SQL anda yang dikemas kini setiap 15 saat.

Dengan kata lain, anda boleh dengan mudah berada di atas status infrastruktur SQL anda tanpa kehilangan sesuatu yang penting. Garis waktu contoh amat berguna kerana ia menunjukkan kepada anda CPU, Memori, Cakera I / O, dan Menunggu pangkalan data anda.

Terdapat juga sistem peringatan untuk membuat anda dikemas kini mengenai perubahan prestasi. Redgate SQL Monitor datang dengan lebih 40 templat disesuaikan untuk memberi amaran kepada anda mengenai semua masalah prestasi biasa, sama ada pertanyaan sedang dilakukan dengan buruk atau proses sedang disekat.

Penyelesaian masalah adalah kawasan yang lain Redgate SQL Monitor sangat baik. Sebaik sahaja anda menemui masalah prestasi, platform menyediakan anda dengan metrik tambahan untuk membantu menentukan sebab utama. Metrik boleh dibandingkan dengan aktiviti asas untuk mencari apa yang menyebabkan masalah.

Dari segi harga, Redgate SQL Monitor's harga bergantung kepada berapa banyak pelayan yang anda ingin dukung. Antara 1-4 pelayan harga setiap pelayan ialah $ 1,565 (£ 1,179). Antara pelayan 5-9 harga adalah $ 1,330 (£ 1,002) setiap pelayan. Jika anda memerlukan lebih dari 10 pelayan maka anda boleh menghubungi syarikat secara langsung untuk sebutan tersuai. Terdapat juga a Percubaan percuma selama 14 hari yang anda boleh muat turun di sini.

7. EverSQL

EverSQL

EverSQL adalah pengoptimum SQL yang merupakan pilihan popular untuk penalaan SQL. Alat ini mempunyai algoritma pintar yang secara automatik menulis semula pertanyaan SQL untuk membuatnya berjalan lebih cepat. Sebaik sahaja pertanyaan telah ditulis semula, anda boleh melihat perbandingan kod dengan nota pada semua perubahan yang dibuat pada pertanyaan. Ciri-ciri ini digabungkan menjadikannya mudah untuk meningkatkan prestasi pertanyaan tanpa menjejaskan perubahan yang telah dibuat.

Anda juga boleh menggunakannya EverSQL untuk mengambil syor pengindeksan untuk pelbagai pertanyaan pada masa yang sama. Begitu juga, pertanyaan boleh dioptimumkan terus dari fail log perlahan MySQL. Anda juga boleh menambah skema untuk melihat opsyen pengoptimuman lanjutan untuk meningkatkan prestasi.

Jika anda ingin mula mengoptimumkan dan menala pertanyaan melalui penyemak imbas web anda pada harga yang kompetitif, EverSQL sangat disyorkan. EverSQL serasi dengan MySQL, MariaDb, dan PerconaDB (EverSQL boleh bekerja dengan jenis pangkalan data lain dengan kejayaan yang berbeza-beza).

EverSQL Boleh didapati secara percuma dengan 50 pengoptimuman pertanyaan selama 14 hari. Versi asas kos $ 29 (£ 21.87) sebulan untuk 25 pertanyaan dan versi Plus $ 135 (£ 101) untuk 100 pertanyaan. Terdapat juga versi Premium yang menawarkan nombor kredit khusus tetapi anda perlu menghubungi syarikat secara langsung. Anda boleh memuat turun versi percubaan percuma EverSQL di sini.

8. Idera DB Pengoptimal

Pengoptimum DB Idera

Beberapa alat menawarkan langsung sebagai pengalaman penalaan SQL sebagai Pengoptimum DB Idera. Dengan Pengoptimal DB anda boleh menala SQL pada Oracle, SQL Server, DB2 dan Sybase. Wizard penalaan SQL secara automatik memberikan cadangan untuk menala peningkatan kod SQL. Ini memastikan bahawa kod anda melakukan yang terbaik.

Pemantauan untuk kesesakan prestasi adalah tugas lain yang DB Optimizer berfungsi dengan baik. Anda boleh melihat grafik analisis tunggu masa untuk melihat penyebab pangkalan data yang lemah.

Terdapat juga pilihan untuk menjalankan pertanyaan SQL dengan laluan eksekusi alternatif sehingga anda mencari pernyataan SQL yang paling berkesan. Sebaik sahaja anda mencari alternatif yang lebih cekap anda boleh membuat perubahan itu dengan satu klik.

Keseluruhannya Pengoptimal DB adalah alat penalaan SQL yang sesuai untuk pertubuhan midsize. Pengoptimal DB bermula pada harga $ 572 (£ 431) bagi setiap pengguna. Terdapat juga percubaan percuma selama 14 hari di sini.

9. dbForge Studio

dbForge Studio

dbForge Studio adalah salah satu pengoptimuman pertanyaan SQL atas senarai ini. dbForge Studio dilengkapi dengan pelbagai alat pengurusan pelayan untuk membantu memantau prestasi pelayan dan pengkodan lagu. Alat ini menambah penyelesaian kod, Pemformatan SQL, Coretan SQL, dan navigasi kod untuk membolehkan anda menala kod SQL dengan lebih mudah.

Satu alat yang sangat berguna ialah Pengurus Indeks yang memantau indeks SQL dan memaparkan isu pemecahan indeks. Dengan Pengurus Indeks, anda boleh mencari pangkalan data yang tidak berfungsi dengan baik.

Sekiranya anda perlu memindahkan data dari pelayan ke pelayan Bandingkan Data ciri sangat penting. Dengan Bandingkan Data anda boleh menyegerakkan data dari pelbagai jadual, menganalisis perbezaan dan menghasilkan laporan. dbForge Studio Oleh itu, salah satu alat yang terbaik untuk penyegerakan data dalam senarai ini.

Terdapat tiga versi dbForge Studio untuk pembelian; versi Standard, Profesional dan Enterprise. Versi Standard bermula pada $ 249.95 (£ 188.45) dengan persaingan kod dasar dan pembina pertanyaan visual.

Versi Profesional berharga $ 499.95 (£ 376.96) dengan penyelesaian kod maju dan ciri seperti membandingkan data dan penyegerakan, ditambah penganalisis kod T-SQL. Versi Enterprise berharga $ 699.95 (£ 527.76) dan dilengkapi dengan Kawalan Sumber dan Ujian Unit T-SQL. Terdapat juga versi percubaan percuma yang boleh anda muat turun di sini.

10. Microsoft SQL Server Management Studio (SSMS)

Tangkapan Pengurusan Microsoft SQL Server

SQL Server Management Studio adalah pengoptimum pertanyaan yang digunakan secara meluas untuk Windows. Pada SQL Server Management Studio, memantau prestasi pertanyaan dilakukan melalui Penasihat Tuning Engine Database atau DTA. DTA digunakan untuk membuat pertanyaan berjalan lebih cepat. Ia boleh menambah indeks dan pertanyaan partition untuk menghapuskan kesesakan prestasi dan mengurangkan jangka masa.

SQL Server Management Studio boleh didapati untuk Windows10, 8, 8.1, 7, 2012, dan 2008 R2. Jika anda sedang mencari alat penalaan SQL yang mudah digunakan dan tidak datang dengan tag harga yang besar, SQL Server Management Studio patut dipertimbangkan. SQL Server Management Studio adalah alat yang sesuai untuk perusahaan yang lebih kecil berdasarkan kosnya yang rendah. Pengurusan Server SQL adalah percuma dan boleh dimuat turun dari laman web Microsoft di sini.

Memilih Alat Pengoptimuman Kueri SQL

Sekiranya anda perlu memantau pertanyaan SQL sebagai sebahagian daripada beban kerja sehari-hari kami, kami mengesyorkan agar anda melabur dalam alat pengoptimalan pertanyaan. Alat seperti Analyzer Prestasi Database SolarWinds dan SentryOne SQL Sentry membolehkan anda mengekalkan perhatian terhadap prestasi pertanyaan SQL untuk memastikan pelayan anda berjalan dengan cekap.

Bagi organisasi yang mempunyai belanjawan rendah Microsoft SQL Server Management Studio boleh membantu anda untuk memvisualisasikan prestasi pelayan SQL. Walaupun ia tidak seperti lanjutan dari beberapa alat lain dalam senarai ini, ia memberikan pengalaman pengguna yang kukuh.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =