Alat & Perisian Pemantauan VoIP Terbaik untuk tahun 2020

perisian pemantauan voip terbaik


Sistem VoIP mempunyai reputasi sebagai sebahagian daripada sistem penyelenggaraan yang paling tinggi dalam rangkaian. Sistem telefon VoIP mempunyai toleransi yang minimum untuk prestasi yang kurang baik kerana hanya kependaman kecil dan kehilangan paket dapat memberikan kesan buruk pada kualiti audio. Menggunakan alat pemantauan VoIP adalah satu-satunya cara untuk memastikan rangkaian anda dapat menyokong sistem VoIP.

Dengan alat pengawasan VoIP, anda boleh mengukur kualiti sambungan dalam rangkaian anda untuk memastikan bahawa panggilan telefon anda tidak mengalami audio beracun. Yang penting alat pemantauan VoIP akan membolehkan anda melihat berapa banyak latensi dan kehilangan paket hadir di rangkaian anda. Dalam artikel ini, kita akan melihat alat pemantauan VoIP terbaik dan perisian untuk 2020.

Berikut adalah kami senarai alat pengawasan VoIP terbaik untuk tahun 2020:

  1. SolarWinds VoIP dan Pengurus Kualiti Rangkaian (CUBAAN PERCUMA) Pakej pemantauan dan analisis VoIP yang komprehensif. Menjalankan pada Windows Server
  2. SolarWinds Call Detail Record Tracker (PERCUMA TOOL) Alat pemantauan kualiti VoIP yang dipasang pada Windows Server.
  3. Monitor Rangkaian PRTG Paessler (CUBAAN PERCUMA) Monitor berkaitan VoIP sebagai sebahagian daripada pakej rangkaian, pelayan dan pengurusan aplikasi bersatu. Menjalankan pada Windows Server
  4. ThousandEyes Alat pemantauan VoIP yang termasuk ujian sambungan dan ciri simulasi panggilan
  5. ExtraHop Pakej pemantauan VoIP yang memantau status panggilan langsung dan mengumpulkan metrik pada prestasi keseluruhan panggilan rangkaian
  6. Pemantauan Pelayan dotcom Berfokus pada prestasi pelayan, pakej ini juga memantau aplikasi, seperti protokol VoIP
  7. UC SteelCentral UC Expert Sistem pemantauan rangkaian yang merangkumi pengumpulan data VoIP dan pemeriksaan status
  8. VoIP Spear Monitor VoIP khusus yang merangkumi pemeringkatan kualiti panggilan dan pemeriksaan status
  9. Colasoft Capsa Memantau rangkaian dengan modul analisis VoIP. Ini boleh didapati dalam versi percuma dan berbayar
  10. VoIPmonitor Bebas, sumber terbuka VoIP monitor khas yang termasuk pemantauan langsung dan modul analisis

1. SolarWinds VoIP dan Pengurus Kualiti Rangkaian (PERCUMA PERCUMA)

Perisian Monitoring SolarWinds VoIP

Pertama pada senarai ini kami ada SolarWinds VoIP dan Pengurus Kualiti Rangkaian. SolarWinds VoIP dan Pengurus Kualiti Rangkaian membolehkan anda memantau prestasi panggilan VoIP dan prestasi WAN. Metrik VoIP yang boleh anda jejaki termasuk jitter, latensi, Markah Pendapat Asas (MOS), dan kehilangan paket. Metrik ini memberitahu anda jika panggilan VoIP dihantar dengan kualiti yang tidak baik.

Sekiranya anda perlu menjalankan penyelesaian masalah yang luas anda boleh melalui rekod panggilan anda untuk mencari maklumat yang dapat menunjukkan kepada anda apa yang menyebabkan prestasi buruk. Anda boleh mencari panggilan melalui panggilan asal, destinasi panggilanpengurus panggilan, masa panggilan, panggilan status, dan kualiti panggilan. Ini membantu untuk menggerakkan proses penyelesaian masalah dengan cepat.

SolarWinds VoIP dan Pengurus Kualiti Rangkaian boleh diakses oleh organisasi kerana ia menawarkan antara muka pengguna yang mudah dan ia boleh digunakan dalam masa kurang daripada satu jam. Pelaksanaan dikesan dengan cepat kerana platform secara automatik menemui peranti Cisco IP SLA yang dibolehkan. Autodiscovery bermakna pengguna tidak perlu mengkonfigurasi semuanya secara manual.

Keseluruhannya SolarWinds VoIP dan Pengurus Kualiti Rangkaian adalah pilihan yang sesuai untuk organisasi dari semua saiz mencari alat pemantauan VoIP. SolarWinds VoIP dan Pengurus Kualiti Rangkaian bermula pada harga $ 1,602 (£ 1,225). 

SolarWinds VoIP dan Pengurus Kualiti RangkaianDownload Percubaan PERCUMA selama 30 hari

2. SolarWinds Call Detector Tracker Rakaman (PERCUMA TOOL)

Alat & Perisian Pemantauan VoIP Terbaik untuk tahun 2020

Tracker Rekod Detail Panggilan adalah monitor VoIP percuma yang tersedia untuk SolarWinds. Ini adalah pilihan yang baik jika anda mahukan kecekapan dan kebolehpercayaan perisian SolarWinds, tetapi tidak mahu membayar untuk menggunakan syarikat terbaik Rangkaian VoIP dan Pengurus Kualiti.

Tracker Rekod Detail Panggilan memenuhi fungsi yang dinyatakan dalam namanya. Ia membolehkan anda mencari melalui rekod status berkaitan VoIP yang telah dikumpulkan di rangkaian. Rekod tersebut perlu dibekalkan oleh sistem Cisco CallManager. CallManager juga dikenali sebagai Cisco Unified Communications Manager.

Pencari data boleh menyimpan dan mengumpul rekod terperinci panggilan (CDR) sehingga 48 jam, jadi anda boleh melakukan beberapa fungsi analisis dalam alat atau mengeksport data melalui beberapa utiliti analisis rangkaian lain.

Anda boleh memperoleh statistik untuk jitter, latency, loss packet, dan MOS (mean score opinion) melalui alat ini.

Perkara yang hebat mengenai Tracker Rakaman Panggilan Detik adalah bahawa ia adalah percuma. Walau bagaimanapun, fungsinya tidak begitu dekat dengan kemudahan Rangkaian SolarWinds dan Pengurus Kualiti.

Alat ini berfungsi dengan baik sebagai sidekick bermaklumat untuk perisian pemantauan prestasi rangkaian yang lebih komprehensif. Dalam keadaan itu, ia boleh membantu pentadbir rangkaian mengezum pada lalu lintas VoIP jika beberapa isu tiba dengan elemen infrastruktur rangkaian anda. Pemanggil Rakaman Panggilan Detil SolarWinds memasang pada Windows Server dan tersedia untuk muat turun sebagai alat percuma.

SolarWinds Call Detail Record TrackerDownload 100% FREE Tool

3. Monitor PRTG Rangkaian Paessler (PERCUMA PERCUMA)

Tangkapan skrin Rangkaian PRTG

Monitor Rangkaian PRTG adalah alat pengawasan rangkaian yang menawarkan pengalaman pemantauan VoIP dengan QOS percuma dan Pemantauan IP SLA. Pemantauan QoS dengan Monitor Rangkaian PRTG berlaku dengan Sensor Perjalanan Pusingan PRTG langkah-langkahnya latensi, jitter, kehilangan paketpaket duplikat, dan Markah Pendapat Asas. Begitu juga terdapat Cisco IP SLA Sensor untuk memantau data peranti Cisco.

Pengalaman pemantauan yang lebih luas sepenuhnya dapat dipersonalisasi mengikut keperluan anda. The papan pemuka boleh diperibadikan untuk memasukkan widget dan metrik yang anda pilih. Anda mempunyai kawalan penuh ke atas data yang anda lihat di papan pemuka. Untuk pemantauan VoIP, kami mengesyorkan agar anda menggunakan Sensor Lawatan Pusingan PRTG untuk memberi gambaran ringkas prestasi panggilan VoIP anda apabila anda log masuk.

Prestasi panggilan VoIP anda tidak perlu dijejaki secara manual sepanjang masa sama ada. Sebaliknya, anda boleh menggunaka
n sistem pemberitahuan untuk memastikan anda dikemas kini apabila panggilan VoIP mengalami kualiti yang tidak baik. Rangkaian PRTG Monitor menghantar pemberitahuan melalui e-mel, SMS, dan tolak pemberitahuan. Ini sangat bagus kerana mereka memastikan bahawa anda tahu saat panggilan VoIP merosot dalam kualiti.

Monitor Rangkaian PRTG boleh didapati sebagai alat percuma dan berbayar. Anda boleh menggunakan PRTG Round Trip Sensor dan Cisco IP SLA Sensor secara percuma. Walau bagaimanapun, jika anda ingin memantau rangkaian dengan lebih banyak sensor maka anda boleh membeli mana-mana dari 500 sensor untuk $ 1,384 (£ 1,057) dan $ 13,226 (£ 10,104) untuk sensor tanpa had. Anda boleh memuat turun percubaan percuma Monitor Rangkaian PRTG.

Rangkaian Rangkaian PRTGMuat turun Percubaan PERCUMA selama 30 hari

4. ThousandEyes

Tangkapan ThousandEyes

ThousandEyes adalah platform pemantauan rangkaian yang berfungsi sebagai salah satu alat pengawasan VoIP terbaik di pasaran. ThousandEyes menghubungkan prestasi VoIP dengan metrik prestasi teras seperti latensi, kehilangan paket, dan jitter. Ini adalah petunjuk asas untuk melihat bagaimana perkhidmatan VoIP berfungsi.

Salah satu perkara yang membuatnya ThousandEyes Khas adalah bahawa anda boleh mensimulasikan panggilan VoIP antara agen dan pejabat. Ini membolehkan anda meletakkan perkhidmatan VoIP anda untuk ujian. Terdapat juga a ciri ujian suara, yang membolehkan anda untuk ujian untuk sambungan SIP sebelum anda memulakan panggilan TRP.

The ThousandEyes platform telah direka dengan penyelesaian masalah yang tegas dalam fikiran. Sebagai contoh, anda boleh mengesan kesilapan infrastruktur ke pautan dan antara muka dengan laluan rangkaian SIP dan RTP.

ThousandEyes mengendalikan model harga berdasarkan langganan tahunan. Struktur harga disesuaikan berdasarkan beberapa faktor seperti unit ujian, titik akhir, dan peranti. Anda perlu menghubungi pasukan jualan untuk menerima sebutan lengkap. Sekiranya anda ingin menghubungi ThousandEyes pasukan jualan maka anda boleh melakukannya di sini.

5. ExtraHop

Tangkapan Ekspot

Jika anda sedang mencari alat pemantauan VoIP yang direka untuk menyelesaikan masalah, maka ExtraHop berada di bahagian atas industri. Dengan ExtraHop anda boleh melihat prestasi panggilan VoIP merentasi seluruh rangkaian anda melalui ExtraHop VoIP-SIP memanggil papan pemuka. Melalui papan pemuka, anda dapat melihat berapa banyak panggilan berjaya atau gagal.

Terdapat pelbagai metrik yang boleh anda pantau ExtraHop. Dengan memasang Dashboard Panggilan VoIP SIP, anda boleh memantau status sesi panggilan, jumlah panggilan, pengimbangan bebankualiti panggilan routing, dan Protokol bukan VoIP. Berhubung dengan metrik yang anda boleh memantau, anda boleh lihat panggilan aktif, percubaan panggilan, kegagalan panggilan, Kod kesilapan 5xx, panggilan pendek, panjang panggilan, dan kegagalan panggilan.

ExtraHop juga merupakan salah satu alat pengawasan VoIP yang paling mudah kerana ia membolehkan pengguna untuk secara automatik menemui peranti dalam rangkaian. Kelebihan ini adalah bahawa anda boleh menghindari kesulitan mengkonfigurasi seluruh rangkaian anda dari awal.

Untuk memanfaatkan sepenuhnya pemantauan VoIP ExtraHop anda perlu memuat turun Papan pemuka SIP VoIP di sini. Anda juga boleh mencuba percubaan percuma ExtraHop.

6. Pemantauan Pelayan dotcom-monitor

monitor dotcom

Pemantauan Pelayan Dotcom-monitor menawarkan Pemantauan VoIP premium dan pemantauan protokol SIP. Tumpuan utama produk ini ialah memantau ketersediaan infrastruktur VoIP. Di dalam ServerView paparan, anda boleh melihat kejayaan panggilan keluar, penghalaan panggilan masuk, sambungan sambungan dalaman, dan ketersediaan mel suara.

Sama seperti semua alat pengawasan VoIP yang terbaik, Pemantauan Pelayan dotcom mempunyai lengkap sistem peringatan. Makluman memberi anda pemberitahuan apabila panggilan VoIP tidak berfungsi apabila perlu. Pengguna menerima pemberitahuan apabila mesej ralat diterima dari pelayan dan hasil panggilan yang dijangkakan tidak diterima.

Sebaik sahaja anda menubuhkan panggilan VoIP tidak berfungsi dengan baik Pemantauan Pelayan dotcom membantu anda menunjuk kepada punca akar. Pengesanan ralat Pemantauan SIP merakam sifat ralat supaya anda dapat menangani punca akarnya. Anda juga boleh menjana laporan pemantauan SIP untuk menilai prestasi dari jarak jauh.

Terdapat banyak pilihan harga yang berbeza yang tersedia untuk Pemantauan Pelayan dotcom bergantung kepada bilangan sasaran ditetapkan dan frekuensi periksa. Harga bermula dari $ 79.00 (£ 60) untuk 10 sasaran dan kekerapan pemeriksaan 15 minit. Anda boleh memuat turun Percubaan percuma 30 hari daripada Pemantauan Pelayan dotcom.

7. Pakar SteelCentral UC Riverbed

SteelCentral Riverbed

UC SteelCentral UC Expert adalah platform pemantauan komunikasi bersepadu yang direka untuk memantau Cisco, Microsoft dan Avaya persekitaran tetapi menawarkan pengalaman pemantauan VoIP yang kukuh. Dengan alat ini, anda boleh mencari panggilan dan telefon dalam pelbagai cara. Sebagai contoh, anda boleh cari panggilan sebelumnya yang telah gagal atau dilakukan dengan teruk. Ini memberikan anda titik rujukan di mana anda boleh menyelesaikan masalah selanjutnya.

Semua aktiviti di rangkaian anda dipantau melalui papan pemuka. Papan pemuka membolehkan anda melihatnya gambaran keseluruhan panggilan anda yang menunjukkan nombor panggilan total, nombor panggilan pendek, peratusan aliran kualiti yang baik, bilangan kegagalan panggilan, dan semua peratusan selesai. Melihat prestasi panggilan anda dengan cara ini membolehkan anda memberitahu dengan segera jika terdapat sebarang masalah.

Salah satu ciri yang paling kuat ialah UC SteelCentral UC Expert adalah jalur media hop-by-hop. Laluan hop-demi-hop menunjukkan anda jalan trafik media supaya anda boleh memvisualisasikan laluan rangkaian lalu lintas suara. Ini berguna untuk mencari punca apa-apa masalah dengan prestasi rangkaian anda.

Untuk melihat harga UC SteelCentral UC Expert anda perlu menghubungi pasukan jualan terus. Terdapat juga percubaan percuma produk ini yang boleh anda muat turun dari pautan ini di sini.

8. VoIP Spear

VoIP Spear

VoIP Spear adalah alat pengawasan VoIP yang digunakan untuk mengesan kualiti dan prestasi komunikasi suara. VoIP Spear mempunyai pelayan ujian yang terletak di seluruh dunia merentasi Amerika Utara, Eropah, Asia, dan Amerika Selatan. Ini memastikan tidak kira di mana anda berada, anda mempunyai profil kualiti panggilan VoIP yang paling tepat.

Penyelesaian pemantauan VoIP ini menguji kualiti panggilan VoIP anda dan menilai prestasi panggilan menggunakan Markah Pendapat Maksud (MOS). Semua ini boleh dipantau dalam talian supaya anda tidak perlu memasang sebarang perisian pada peranti anda. Ini menjadikannya mudah untuk sesiapa sahaja yang mempunyai sambungan internet.

VoIP Spear adalah salah satu alat pengawasan VoIP yang paling kompetitif di pasaran. Terdapat enam versi untuk dibeli; Lite, Plus, Premium, Pembawa, Carrier Plus, dan Carrier Grande. Versi Lite adalah yang termurah yang berharga $ 10 (£ 7.64) sebulan untuk satu titik akhir. Versi yang paling mahal adalah pakej Carrier Grande yang harganya $ 250 (£ 190) sebulan untuk 100 titik akhir. Terdapat juga pelan peribadi percuma; anda boleh menghubungi syarikat mengenai harga.

9. Colasoft Capsa

Colasoft Capsa

Colasoft Capsa adalah alat pemantauan rangkaian yang mempunyai modul analisis VoIP sendiri yang boleh digunakan untuk mengesan kualiti sistem telefon VoIP. Dengan Colasoft Capsa anda boleh menganalisis panggilan VoIP dan melihat hasilnya melalui GUI dalam format graf. Di dalam Pandangan VoIP, anda boleh melihat metrik seperti jitter, kehilangan, makna skor pendapat (MOS), aliran kawalan dan aliran media.

Majoriti analisis VoIP dilakukan melalui Paparan Ringkasan VoIP. Pandangan Ringkasan VoIP dibahagikan kepada anak panah atas dan bawah. Di bahagian atas panel, anda boleh melihat Pengedaran MOS_APengedaran MOS-V, hubungi jenis codec, panggil status panggilan, dan pengagihan acara panggilan. Di panel bawah, anda boleh melihat statistik trafik, statistik SUP, dan statistik panggilan.

Terdapat tiga versi berbeza Capsa; Capsa Percuma, Capsa Standard, dan Capsa Enterprise. Capsa Free boleh didapati secara percuma dan boleh memantau sehingga 10 alamat IP. Standard Capsa boleh dibeli dengan harga $ 295 (£ 225) dan boleh memantau sehingga 50 alamat IP. Capsa Enterprise boleh dibeli dengan harga $ 995 (£ 759) dan meliputi alamat IP tanpa had. Anda boleh memuat turun Colasoft Capsa di sini.

10. VoIPmonitor

Tangkapan skrin VOIPmonitor

Akhirnya, kita ada VoIPmonitor. VoIPmonitor adalah sniffer paket sumber terbuka direka untuk analisis panggilan VoIP. Alat ini sesuai untuk organisasi dari semua saiz dan telah menyokong sehingga 20,000 panggilan pada satu pelayan. Anda boleh gunakan VoIPmonitor sebagai metrik Web-GUI dan monitor seperti kelewatan dan kehilangan paket.

VoIPmonitor juga mempunyai sistem peringatan yang membolehkan anda menjejaki metrik secara automatik. Sebagai contoh, jika Purata Skor Operasi, Jitter atau Kerugian pakej menunjukkan masalah maka amaran akan dijana untuk memastikan anda sentiasa terkini.

Sebagai alat pengawasan VoIP sumber terbuka, VoIPmonitor boleh didapati secara percuma. Anda boleh menjadi tuan rumah VoIPMonitor pada pelayan atau di awan bergantung kepada keperluan anda. Anda juga boleh memuat turun VoIPmonitor sebagai kod sumber. Anda boleh memuat turun percubaan percuma VoIPmonitor di sini.

Pusingan: Alat Pemantauan VoIP Terbaik

Terdapat banyak persaingan dalam ruang alat pemantauan VoIP, tetapi berdasarkan kebolehgunaan sahaja SolarWinds VoIP dan Pengurus Kualiti Rangkaian harus menjadi yang terbaik di pasaran. Proses persediaan cukup mudah untuk anda bangun dan berjalan dalam masa kurang dari satu jam dengan peranti autodiscovering. Dari masa itu, antara muka pengguna adalah cukup mudah bagi anda untuk mencari semua yang anda perlukan.

Metrik prestasi panggilan VoIP seperti latensi dan kehilangan paket mudah diakses dan boleh dikesan melalui sistem pemberitahuan. Sama ada anda bekerja dalam PKS atau organisasi yang lebih besar SolarWinds VoIP dan Pengurus Kualiti Rangkaian mempunyai keupayaan pemantauan teras untuk membantu anda.

Walau bagaimanapun, jika harga adalah kebimbangan utama anda daripada Monitor Rangkaian PRTG adalah pilihan hebat kerana ia boleh dimuat turun secara percuma bergantung pada berapa banyak sensor yang anda mahu gunakan. The Sensor Perjalanan Pusingan PRTG menyediakan anda dengan semua metrik yang anda perlukan untuk memantau prestasi panggilan suara. Ini memastikan bahawa anda dapat mencapai punca kebimbangan mengenai prestasi semasa ia berlaku.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

61 − 51 =

map