Apakah OSMC? Bagaimana dan mengapa menggunakan garpu OSMC Kodi

OSMC Kodi Utama


Jika anda telah menyiasat persediaan teater rumah yang berlainan, anda mungkin telah menjumpai pemain media Kodi dan sistem operasi OSMC (OS). Sekiranya anda ingin mempelajari sedikit lebih lanjut tentang Kodi dan bagaimana cara mengendalikannya melalui garpu OSMC maka teruskan. Kami akan membincangkan topik ini dan lebih banyak lagi dalam artikel ini.

Apa itu Kodi?

Kodi adalah pemain media sumber terbuka yang mempunyai banyak ciri. Salah satu kegunaannya adalah untuk main semula fail audio dan video dari sumber tempatan dan dalam talian. Ia juga boleh didapati di beberapa peranti yang berbeza seperti Raspberry Pi, Perisai Nvidia, kebanyakan iPhone dan alat Android.

Amaran: Kodi hanya boleh digunakan untuk kandungan yang mana anda mempunyai hak undang-undang untuk mengakses. Baik Kodi Foundation maupun Comparitech tidak menyokong penggunaan Kodi untuk cetak rompak.

Sentiasa Gunakan VPN dengan Kodi

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) digunakan untuk beberapa tujuan. Walaupun sesetengah orang menggunakannya untuk menyembunyikan aliran kandungan cetak rompak, mereka boleh digunakan untuk memastikan bahawa anda mendapat yang terbaik daripada perkhidmatan internet anda.

Sesetengah Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) telah diketahui mendaptkan sambungan berdasarkan jumlah media pengguna telah mengalir, tidak kira sama ada media itu haram atau tidak. Di samping itu, terdapat juga manfaat keselamatan untuk menggunakan VPN. Mereka boleh menawarkan tahap perlindungan dari serangan orang-dalam-tengah. Selain itu, VPN boleh memberi pengguna keupayaan untuk mengakses kandungan yang biasanya dikunci ke lokasi geografi tertentu dengan menyambung ke pelayan VPN di negara ini kandungan dikunci untuk.

Melancarkan sebarang jenis media melalui Kodi atau sebaliknya memerlukan banyak jalur lebar. Dengan ini, anda perlu ambil perhatian bahawa semua VPN melambatkan kelajuan internet anda sedikit sebanyak. Sesetengah VPN mempunyai kelajuan yang lebih perlahan daripada yang lain, bagaimanapun, dan akan membuat streaming tanpa penimbangan yang sukar. Sekiranya anda mahu menghidupkan Kodi, anda perlu memilih VPN yang melambatkan sambungan anda seketika mungkin.

Kami mengesyorkan IPVanish kerana ia menyediakan sambungan yang cepat dan membolehkan anda menstrimkan video dengan berkesan. Ia juga serasi dengan pelbagai peranti seperti komputer Linux, Windows dan Mac, serta peranti mudah alih.

VPN TERBAIK UNTUK KODI: IPVanish adalah pilihan utama kami. Mempunyai rangkaian pelayan tanpa jejak yang besar dan mencapai kelajuan yang baik. Ciri-ciri keselamatan dan privasi yang kukuh menjadikan IPVanish menjadi kegemaran untuk pengguna Kodi dan Amazon Fire Stick. Cubalah tanpa risiko dengan jaminan wang balik 7 hari.

Apakah OSMC

OSMC adalah sistem operasi sumber terbuka dan terbuka yang memanfaatkan projek Kodi. Pada asasnya, Kodi adalah bagaimana pengguna akan berinteraksi dengan sistem operasi untuk sebahagian besar.

Manfaat menjalankan OSMC berbanding dengan OS seperti Android untuk tujuan menggunakan Kodi adalah kesederhanaan yang ditawarkan oleh OSMC. Dengan Android dan OS lain, anda perlu menggunakan Kodi dalam rangka OS dan perlu berurusan dengan menavigasi melalui OS itu.

Dengan OSMC selepas pemasangan, anda akan melihat antaramuka Kodi selepas peranti anda dimulakan dan anda boleh menikmati media anda dengan segera. OSMC memasang dalam beberapa minit dan pasukan OSMC menolak kemas kini sekurang-kurangnya sekali sebulan. Ini kadang-kadang berlaku lebih kerap, terutamanya jika pasukan perlu menangani kebimbangan keselamatan.

Oleh kerana OSMC menjalankan Kodi, anda akan dapat menggunakan dan memasang sebarang Kodi addon. Walau bagaimanapun, anda juga akan mempunyai akses ke kedai aplikasi OSMC yang mempunyai aplikasi seperti Penjadual Petugas Cron dan Pelayan Samba (SMB).

OSMC serasi dengan Vero, Raspberry Pi dan Apple TV generasi ke-1.

Cara Pasang OSMC

Untuk memasang OSMC, anda perlu memuat versi OSMC yang serasi dengan peranti anda ke media pemasangan yang serasi dengan peranti anda. Cara paling mudah untuk melakukan ini adalah dengan pemasang OSMC.

Pemasang OSMC utama

Muat turun pemasang, jalankan dan lakukan yang berikut:

Pada skrin pertama, pilih Bahasa anda dan peranti yang anda ingin pasangkan OSMC. Selepas itu, pilih butang seterusnya.

OSMC Language and Device Installer

Seterusnya anda perlu memilih versi OSMC yang anda mahu pasang. Anda boleh memilih versi dari menu lungsur turun (1) atau anda boleh memilih binaan yang mungkin ada pada komputer anda (2). Builds boleh dimuat turun dari laman web OSMC dari bawah Imej cakera. Dalam kebanyakan kes mungkin lebih baik untuk memuat turun versi terkini.

OSMC Installer Select Version

Seterusnya, pilih lokasi pemasangan untuk OSMC.

Lokasi memasang pemasang OSMC

Langkah seterusnya adalah untuk mengkonfigurasi bagaimana OSMC menyambung ke web. Anda boleh memilih jika anda ingin menggunakan sambungan berwayar, sambungan wayarles atau jika anda mahu mengkonfigurasi rangkaian anda secara manual.

Tetapan Rangkaian OSMC

Jika anda memilih hubungan tanpa wayar pilihan, maka anda perlu memasukkan butiran untuk rangkaian anda pada langkah seterusnya.

Persediaan Rangkaian Pemasang Wireless OSMC

Kini anda boleh memilih peranti yang hendak digunakan.

Lokasi Peranti Pemasang OSMC

Seterusnya, anda perlu membaca Perjanjian Lesen Pengguna Akhir dan menunjukkan bahawa anda telah menerimanya sebelum meneruskan.

Perjanjian Lesen Pengguna Akhir OSMC

OSMC kini akan memasang ke medium simpanan anda. Selepas pemasangan selesai, pop medium boot anda ke peranti yang anda akan gunakan untuk menjalankan OSMC dan memulakannya.

Penyelesaian Pemasang OSMC

Menggunakan OSMC

Dengan OSMC kini dipasang, kini anda boleh mula menikmati semua yang ditawarkan oleh Kodi. Anda boleh menikmati filem kegemaran anda dan rancangan TV serta acara sukan seperti perlumbaan Formula 1.

Selepas anda melancarkan peranti OSMC anda, anda akan disambut dengan antara muka yang mudah tetapi cantik.

Menu Utama OSMC

Ia menyerupai kulit standard Kodi 17 Estuary.

Menu Utama Kulit Kodi

Anda sememangnya bebas untuk menukar ini jika anda begitu cenderung.

Pilihan pada menu utama adalah seperti berikut:

 • Video
 • Muzik
 • Gambar
 • OSMC saya
 • Kegemaran
 • Program
 • Tetapan
 • Kuasa

Menggunakan OSMC hampir sama dengan Kodi kerana OSMC pada asasnya adalah OS dengan Kodi front-end. Walau bagaimanapun, dengan OSMC, anda mempunyai beberapa pilihan tambahan di bawah OSMC saya pilihan menu utama.

OSMC Saya OSMC_1

Anda akan mempunyai akses kepada yang berikut:

 1. Pemuat Log: Ini membolehkan anda memuat naik log anda secara dalam talian atau memuat turunnya.
 2. Maklumat Terbaru: Ini membolehkan anda menyemak kemas kini. Walau bagaimanapun secara lalai OSMC akan menyemak kemas kini secara automatik.
 3. Perkhidmatan: Perkhidmatan seperti pelayan SSH ditawarkan di OSMC. Ini membolehkan anda untuk log masuk ke peranti OSMC anda melalui rangkaian dari peranti lain.
 4. Pi Config: Ini mengandungi pilihan konfigurasi yang unik kepada Raspberry Pi.
 5. Overclock: Ini mengandungi pilihan untuk overclocking Raspberry Pi anda. Pilihan ini tidak kelihatan pada Vero dan Apple TV.
 6. Kekosongan: Anda boleh menyediakan alat kawalan jauh untuk digunakan dengan peranti anda dari sini.
 7. Rangkaian: Anda boleh menukar tetapan rangkaian di sini.
 8. Stor aplikasi: Anda akan dapati aplikasi spesifik OSMC di sini.

Alternatif kepada OSMC

Dua alternatif untuk OSMC ialah LibreELEC dan OpenELEC. Mereka juga adalah Oses yang berpangkalan di Linux yang menjalankan Kodi tetapi menawarkan lebih banyak persediaan barebones dan tidak begitu cantik antara muka. Dengan itu dikatakan, jika anda tidak peduli dengan pilihan tambahan tawaran OSMC, seperti yang tersedia melalui OSMC saya menu, anda mungkin ingin memberikan LibreELEC satu percubaan. LibreELEC menawarkan kemas kini yang kerap dan nampaknya lebih stabil daripada OpenELEC.

Sekiranya anda memberi OSMC satu percubaan?

Menetapkan OSMC cukup mudah jadi untuk sebab itu sahaja, ia berbaloi. Ia juga boleh dipasang pada Raspberry Pi yang sangat berpatutan. Selain itu, antara muka hanya cantik. Secara keseluruhannya, OSMC adalah pilihan padat yang membolehkan anda beberapa ciri yang keren seperti keupayaan untuk menjalankan pelayan Samba pada peranti anda. Anda tidak memerlukan sebarang kemahiran teknikal yang canggih untuk mendapatkannya dan berjalan sehingga ia pasti bernilai ditembak.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

29 + = 39

map