Microsoft Access: Ali je še vedno pomemben?

Microsoft Access: Ali je še vedno pomemben?


Microsoft Office je star 29 let - predstavil se je novembra 1990. Toliko dolgoživosti ni uživalo veliko programskih paketov. Vendar pa sveženj Microsofta skozi leta ni ostal enak. Nekateri elementi se dodajo, drugi pa odpadejo. Microsoft Access, ki je še vedno v uporabi, je Microsoft Access.

Dostop je bil predstavljen leta 1992. Microsoft se je leta boril za izdelavo namiznih DBMS in hitro spremljal razvojni proces, tako da je kupil enega od voditeljev na trgu, FoxPro. Čeprav je Microsoft še naprej tržil in razvijal FoxPro, je lahko izbral nekaj kode in storitev svoje nove pridobitve, da bi začel svoj projekt baze podatkov. Transfuzija je bila uspešna.

Dostop je potekal ob uspehu sistema Windows. Glavni tekmeci v paketu niso opazili porasta tega operacijskega sistema in niso dovolj hitro izdali različic sistema Windows. Microsoft je prav tako ubil FoxPro, da bi naredil prostor na trgu za dostop. Uspeh orodja se je povečal, ko je bilo leta 1995 vključeno v Microsoft Office. Orodje je nato postalo del evolucijskega cevovoda Microsoft Office z zahtevo po redni prenovi v sinhronizaciji z razvojem drugih komponent sistema Office..

Uvajanje Microsoftovega dostopa

Ena od težav pri Microsoftovem dostopu je, da ima lastno obliko datoteke, ki ni združljiva z nobenim drugim sistemom. Medtem ko je Microsoft sprejel OpenDocument Format, združljiv s XML, datotečno strukturo za Excel in Word, je pustil samo staro datotečno strukturo Accessa. Formati datotek .docx in .xmlx Word in Excel sta postali univerzalni mejnik vrst datotek v ustreznih področjih aplikacij. Vendar .accdb format, ki ga uporablja Access, nikoli ni ujel domišljije javnosti in drugih razvijalcev konkurenčnih paketov produktivnosti ni bil zainteresiran za oblikovanje združljivosti datotek Access v njihove aplikacije za namizne baze podatkov.

Običajna uporaba Microsoftovega dostopa je ohraniti ga kot komercialno uspešnejše DBMS. Na primer, Access se lahko pritrdi na bazo podatkov Oracle, tako da se aplikacije, zapisane v Accessu, lahko povežejo s podatki, ki se hranijo v bazi podatkov Oracle. Dostop je lahko tudi za SQL Server in Sybase. Vendar se to spreminjanje aplikacije Access zdi kot razpolovna doba. Ali je to zadnje sredstvo za Access, ki deluje kot koža uspešnejšim RDBMS?

Ko se povpraševanje po spretnostih programiranja Accessa zmanjšuje, se manj programerjev trudi naučiti sistem. Začne se cikel upadanja, kjer pomanjkanje razpoložljivega programa spretnosti razvijalcev odvrne vodje projektov od uporabe okolja za razvoj novega izdelka. Torej, pomanjkanje programerjev povzroča pomanjkanje projektov v tem jeziku, pomanjkanje povpraševanja po teh spretnostih pa obvladuje ta jezik slabo karierno potezo. Tako se sklad znanja še bolj skrči in cikel upada nadaljuje. Microsoft Access lahko sledi COBOL, FoxPro in SQLBase po poti v pozabo.

Dostop se upokoji

Microsoft si ni mogel preprečiti, da bi meteorski padec Accessa z višine kot najpogosteje uporabljanega namiznega sistema baz podatkov leta 2011 postal neprijeten zaostanek v letu 2017. Podjetje je novembra 2017 objavilo, blizu 25. rojstnega dne aplikacije, da nameraval je umakniti Microsoft Access iz svojega spletnega nabora produktivnosti.

Uradni datum izklopa za Access Web Apps in spletne zbirke podatkov v Office 365 je bil določen za april 2018. Kljub temu, da je Access odstranil iz svojega spletnega nabora produktivnosti, je Microsoft še naprej razvijal programsko opremo za namizja, ki je septembra 2018 izdal Access 2019 kot del Office 2019.

Torej, tukaj je, še vedno v okončinah. Prihodnost komercialne programske opreme je v oblaku in to vedo novi programerji. Odstranitev dostopa do različice programske opreme Microsoft Office, ki je ostala, je odtujila vse preostale privržence v skupnosti programerjev. Je karierni morilec.

Dolgotrajen namen Accessa leži na trgu samogradnje. Kakšen pa se bo kakšen ponudnik malih podjetij trudil ustvariti zbirko podatkov o stikih v Accessu ali vzpostaviti obrazec za račune, ko je na spletu na voljo veliko pripravljenih generatorjev računov? Kdo bo ustvaril zbirko receptov za kuhinjo, ko veliko spletnih mest za kuhanje te recepte že da na voljo kadarkoli na zahtevo?

Microsoftove možnosti za dostop

Pomislite na situacijo, ko bo morda še vedno moral uporabiti Access in prav tako lahko hitro najdete boljšo alternativo, ki je že na voljo. Če ne morete, smo pripravili ožji izbor alternativ Microsoft Access.

1. Izvedeni finančni instrumenti OpenOffice

OpenOffice je Microsoft Office predstavil resen izziv. Vseboval je vse elemente, ki jih je hotel Microsoft Office, ki so jih hoteli, vendar je bil brezplačen. Microsoft ga je dotaknil in na koncu brezplačni OpenOffice ni uspel zagotoviti dovolj naložb, da bi ga posodobil. Napake v sistemu so sčasoma predstavljale varnostno tveganje in brezplačna alternativa Officeu je izsušila.

OpenOffice obstaja še danes, čeprav je bil kot odprtokodni projekt na voljo njegova koda in veliko ljudi je izdelalo svoje različice. V večini primerov so "vilice" OpenOffice uporabljale enaka imena komponent za posamezne aplikacije v paketu. Ekvivalent OpenOffice za Access se imenuje Base. Base ima svojo datotečno obliko - .odb - in ne more odpreti .accdb datotek, ustvarjenih v Accessu. Podstavek ni nič boljši od Accessa, le da je brezplačen. Še vedno obstajajo različice OpenOffice brezplačno.

Apache OpenOffice

Apache OpenOffice

Prvotni OpenOffice je objavljen na fundaciji Apache. Fundacija je sprva dobila nekaj podpore od IBM-a, ki je projekt posodil razvojni skupini, ki je napisala, da je enaka, in IBM-ove Lotusove simfonije. Ker se je IBM umaknil, se je projekt skrčil. Base je še vedno sestavni del Apache OpenOffice in je popolnoma brezplačna za uporabo.

LibreOffice

LibreOffice

LibreOffice je klon OpenOffice in na koncu je bil uspešnejši. Paket vključuje Base, ki je dobra brezplačna alternativa Microsoftovemu dostopu. Ima različice za Windows, Mac OS, Linux in Android.

OxygenOffice Professional

OxygenOffice

OxygenOffice Professional je še en brezplačen, odprtokodni klon OpenOffice. Vključuje Base in ga je mogoče namestiti v Windows in Linux.

2. Google Obrazci

Google Obrazci

Google G -Suite je zelo močan tekmec za Office 365. Brezplačno različico pravimo Google Docs, čeprav vsebuje več kot istoimenski urejevalnik besedil. Google Obrazci so del paketa. Z Googlovimi obrazci lahko uporabite za ustvarjanje zaslonov za vnos podatkov in poizvedbe ter uporabite Google Preglednice (preglednico) kot bazo podatkov.

Vmesnik Google Forms je zelo enostaven za uporabo in vsakdo lahko ustvari majhno aplikacijo za bazo podatkov brez kakršnega koli tehničnega znanja. Oglejte si ta YouTube video o tem, kako ustvariti bazo podatkov z Googlovimi orodji.

3. Urad Calligra

Urad Calligra

KDE proizvaja Calligra Office, odprtokodni projekt, ki je brezplačen za uporabo. Sistem baz podatkov v uradu Calligra se imenuje Kexi. Kot izvorno vrsto datoteke uporablja obliko OpenDocument, .odb. Calligra Office se namesti v sistem Windows, Mac OS, Linux in BSD Unix.

4. Zoho Stvarnik

Zoho Creator

Zoho Creator je spletni sistem za upravljanje podatkovnih baz. Je neverjetno enostaven za uporabo in ima zelo privlačno armaturno ploščo. Aplikacija gostuje in vsebuje prostor za shranjevanje podatkov, ki jih zbirate na novih zaslonih. To je profesionalna rešitev, zato ni brezplačna. Storitev se zaračuna na naročnini in je na voljo v štirih nivojih načrta. Sistem je na voljo za preizkus brez tveganja v 15-dnevnem brezplačnem preskusu.

5. Mehurček

Logotip mehurčka

Bubble je dobra alternativa za tiste, ki uporabljajo Access za vmesnik v drugih DBMS-jih. To je brezkodno orodje za razvoj spletnega mesta, ki vključuje možnost izdelave obrazcev za vnos in poizvedbo podatkov. Podjetje ponuja tudi storitev gostovanja. Lahko oblikujete spletno mesto ali stran in ga gostujete na strežnikih Bubble, postavljate nove podatkovne baze ali se povezujete z obstoječimi bazami podatkov.

To je plačljiva storitev, vendar obstaja brezplačna različica. Prosti Bubble bo na vaši strani natisnjen napis "Built with Bubble".

Pustite dostop za seboj

Če ste bili zaradi upada Microsoftovega dostopa depresivni, potem upajmo, da vas je pregled stanja paketa in njegovih alternativ nekoliko razveselil. Pot do vaše depresije dostopa je preizkusiti nekatere druge sisteme baz podatkov.

Brezplačne alternative na tem seznamu vam kažejo, da za dostop ne bi smeli plačati. Ena težava, s katero se boste soočili, je selitev vaših podatkov iz zapisa .accdb. Vendar lahko podatke izvozite v obliki CSV in jih uvozite v novo bazo podatkov, ustvarjeno s katerim koli sistemom DBMS.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

+ 31 = 33

map