SolarWinds NPM proti Nagios XI (Head to Head)

SolarWinds vs Nagios Head to Head


Monitor zmogljivosti SolarWinds in Nagios XI sta dve najbolj prevladujoči orodji za spremljanje omrežij na trgu. Kot dva uspešna izvajalca iz zasičenega prostora za spremljanje omrežij, smo ju postavili v konkurenco, da bi videli, kako se postavljata drug proti drugemu. V tem članku bomo ocenili uspešnost vsakega izdelka v skladu z različnimi ključnimi diferenciatorji.

Premisleki o nakupu

Pri nakupu nadzornika uspešnosti omrežja je treba upoštevati veliko različnih dejavnikov. Te segajo od tehnike spremljanja omrežja, do samoodkrivanje, opozorila, in prilagodljive nadzorne plošče vse do cena. Vendar je najpomembnejša stvar, ki jo morate upoštevati Uporabniški vmesnik. Uporabniški vmesnik bo leča, s pomočjo katere boste analizirali svoje omrežje.

Tudi celovita platforma za nadzor omrežja je lahko okorna in neučinkovita, če uporabniški vmesnik oteži delo administratorju, ki ga uporablja. Na srečo Nagios XI in Network Performance Monitor ohranjata visoke standarde, vendar med njima obstajata večja razlika.

Rezultat je, da naša predpostavka temelji na iskanju, kateri ima najboljši uporabniški vmesnik za spremljanje. Ali vam to omogoča, da na prvi pogled vidite stanje infrastrukture ali ocenite program iz mobilne aplikacije, smo to upoštevali v naši analizi.

Pregled funkcij

Preden začnemo, smo vključili kratek pregled funkcij, ki vam omogoča enostavno primerjavo obeh:

-Nadzor omrežja - V smislu nadzora omrežja oba izdelka podpirata uporabo SNMP, WMI in ICMP. To je soliden niz protokolov, s katerimi je mogoče nadzorovati veliko omrežje. Oba programa se zato lahko štejeta za primerna za uporabo v velikem podjetniškem okolju.

-Samodejno odkrivanje - SolarWinds ima prednost, ko gre za naprave za samodejno odkrivanje v vašem omrežju. Z uporabo SNMP skeniranja je primeren, da ugotovi, katere naprave so v vašem omrežju in jih lahko celo umesti na topološki zemljevid. Tako administratorji veliko lažje najdejo tisto, kar potrebujejo, v okolju za spremljanje v živo.

Medtem Nagios uporabniku omogoča pregledovanje svojih naprav, določene obsege IP mora izbrati ročno. Tako kot Monitor Monitor Performance lahko tudi Nagios XI ustvari svoje omrežne diagrame.

-Opozorila in obvestila - Oboje SolarWinds in Nagios dostavi odličen standard opozoril in obvestil. Na vsaki platformi lahko nastavite vnaprej določene parametre opozoril in se odločite, ali boste prejemali obvestila o ključnih dogodkih po e-pošti ali SMS-u.

-Vizualizacija in prilagajanje nadzorne plošče - Oba izdelka ponujata kakovostne nadzorne plošče z obilico vizualizacij in zaslonov, ki pomagajo pri nadzoru omrežja. Lepota SolarWind's zasnova mu daje prednost na tem področju.

-Poročila- Kar zadeva poročanje, Network Monitor Monitor in Nagios ponujata kakovostne funkcije poročanja. Čeprav imajo grafikoni Nagios XI veliko globino, je omrežni nadzornik uspešnosti veliko bolj čist.

-NetFlow, IPFIX, sFlow jFlow Monitoring - SolarWinds Network Performance Monitor je edini izdelek od teh dveh, ki ponuja NetFlow, IPFIX, sFlow in jFlow Monitoring.

-Virtualizirano spremljanje - Monitor omrežnih zmogljivosti SolarWinds ima možnost nadzora različnih virtualiziranih hipervizorjev, medtem ko je Nagios XI omejen samo na VMware.

-Mobilna aplikacija - SolarWinds Omrežje Izvedba Monitor ima na voljo aplikacijo za IOS in Android. Nagios XI trenutno nima oddaljene aplikacije.

-Cenitev- SolarWinds" Omrežje Izvedba Monitor in Nagios XI imata znatne cene. Monitor zmogljivosti SolarWinds nosi ceno z 2.975 dolarjev (2.225 funtov). Standardna izdaja Nagios XI lahko kupite za 1.995 USD (1.505 £) in Enterprise različico za 3.495 $ (2.637).

Nadzor omrežja

Nadzor omrežja je področje izjemno zahtevnih zahtev. Omrežni monitor ni samo odgovoren za zagotavljanje posamezne storitve, ampak je zadolžen za zagotavljanje stabilnosti celotnega omrežja. Orodje za spremljanje omrežja mora imeti široko paleto orodij za učinkovito skeniranje omrežja glede ranljivosti. Manjkalo ali ignoriranje preprostega vprašanja ima lahko katastrofalne posledice v obliki izpadov.

Zato je pri tehtanju orodij za spremljanje omrežja pomembno, da se omejimo na jedro vprašanja: kako izdelek nadzira omrežje? V tem primeru SolarWinds 'Network Performance Monitor in Nagios XI uporabljata SNMP, WMI in ICMP za preverjanje celovitosti naprav v omrežju.

Nadzor SNMP je program, kjer program pošlje ping napravam znotraj omrežja in čaka na odziv. Program nato na podlagi odzivnega časa oceni zdravje naprave. To omogoča nadzoru omrežja, da zagotovi, da so ključne storitve na spletu. Nenavadno dolgi odzivni časi na testu SNMP kažejo na slabo delovanje ali okvaro sistema.

Na nadzoru zmogljivosti omrežja lahko s pomočjo podatkov, potegnjenih iz omrežja, sestavite brezžične zemljevide toplote. Tako si lahko ogledate svoje omrežje z geografskega vidika. S toplotno karto lahko vidite, kje je vaša omrežna povezljivost najmočnejša in odpravite težave za mrtve cone. Če je vaša strojna oprema območje s slabimi povezavami, jo lahko preprosto premaknete za izboljšanje storitve ali poskusite izboljšati celotno omrežje.

Monitor zmogljivosti SolarWinds

Po drugi strani Nagios ponuja nadzor brez agenta s SNMP. Preko programa lahko pošljete pasti SNMP in spremljate dnevnike dogodkov Windows. Ko zaženete SNMP Trap, bodo vsi predmeti, ki se izvajajo, označeni z zeleno barvo. Čeprav ta nima enake kakovosti kot Monitor Performance Performance, je še vedno dovolj dober, da deluje v podjetniškem okolju.

NagiosXI SNMP past

Kar zadeva funkcije nadzora omrežja, ima SolarWinds Network Performance Monitor nedvomno prednost. Na voljo ima več orodij in pomaga pri odpravljanju veliko več težav z učinkovitostjo kot Nagios. Zlasti analiza NetFlow je lahko zelo koristna za zaščito pred izpadi v prihodnosti.

Samodejno odkrivanje

Eden glavnih izzivov vkrcanja na rešitev za spremljanje omrežja je postopek konfiguracije omrežja. Vsak del topologije v vašem omrežju je treba upoštevati in beležiti. Brez orodja za samodejno odkrivanje morate ročno konfigurirati vsako napravo v svojem omrežju. Orodje za samodejno odkrivanje vam omogoča avtomatizacijo tega postopka. SolarWinds Monitor zmogljivosti omrežja samodejno pregleda vse naprave v vašem omrežju in jih poveže, tako da jih je mogoče spremljati.

To je zelo koristno, saj vam omogoča, da udarite po tleh, ne da bi morali iz nič konfigurirati celotno omrežno infrastrukturo. Program za samodejno odkrivanje deluje tudi pri odkrivanju novih naprav, ko so povezane v vzpostavljeno omrežje, zato je to idealna rešitev za podjetja, ki želijo nadgraditi svojo omrežno infrastrukturo.

Nagios XI ima svoj odgovor na odkritje omrežja, vendar še zdaleč ni popolna rešitev za samodejno odkrivanje. Če želite konfigurirati naprave v svojem omrežju, morate določiti obsege IP, da se lahko skenira. Pregledi IP obsega omogočajo uporabniku, da se učinkovito spoprijema s svojo topologijo.

Vizualizacija in prilagajanje nadzorne plošče

Eden najpomembnejših delov, ki lahko učinkovito nadzoruje vaše omrežje, je popolna predstavljena nadzorna plošča, ki jo lahko prilagodite.. Monitor zmogljivosti SolarWinds omogoča prilagajanje pogledov s tortnimi grafikoni in grafi, ki prikazujejo vaše zdravstveno stanje infrastrukture. Na primer, lahko ustvarite „pregled zdravstvenega stanja strojne opreme“, ki barva kodira naprave, ki imajo stanje gor, kritičnost in opozorilo.

Monitor zmogljivosti SolarWinds

Nagios XI ima tudi svoj prilagodljiv spletni uporabniški vmesnik. S tem programom lahko prilagodite uporabnika, tako da ima vsak uporabnik edinstven pogled na omrežje. To je koristno za ogled pod pokrovom vašega omrežja in prepoznavanje stanja sistema. Na nadzorni plošči so prikazani številni grafi, številke in grafikoni, ki podrobno opisujejo zdravje vaše infrastrukture.

Nagios XI armaturna plošča

Všeč Monitor zmogljivosti omrežja, armaturna plošča Nagios je barvno označena. Čeprav nima enake natančnosti in kakovosti SolarWind's Uporabniški vmesnik ima dovolj jasno, da lahko dobite posnetek omrežja v zdravi velikosti. To je pomembno upoštevati, ker bodo vizualni prikazi vodili večino aktivnosti spremljanja. Jasnost grafov in grafov je v večini primerov pomembnejša kot posamezne meritve. Navsezadnje potrebujete le sekundo, da na grafu opazite nastajajoč trend.

Opozorila in obvestila

Obstaja samo toliko nadzora omrežja, ki ga lahko opravite ročno. Četudi ste 24 ur na mizi in pridete v trenutek, ko bo pozornost popustila. V teh trenutkih lahko zamudite ključne omrežne dogodke, ki vplivajo na stanje vaše storitve. Opozorila in obvestila pomagajo stopiti in opozoriti na težave v trenutkih, ko niste na voljo ali moteni.

Monitor zmogljivosti SolarWinds ima odličen sistem opozoril. Konfigurirate lahko posebne pogoje in parametre sprožilca, kjer vas bo programska oprema obvestila po e-pošti ali SMS-ju ob določenem dogodku. V uporabniškem vmesniku je tudi okno z opozorili, ki podrobno določa stanje vseh opozoril, vključno z razlogom za opozorilo, aktivnim časom in časom sproženja.

Opozorila SolarWinds

Za široko paleto težav lahko izberete prejemanje obvestil. Na primer, velika izguba paketov, visok odzivni čas, opozorilo ali kritično stanje. To zagotavlja, da ničesar ne pogrešate. Pri spremljanju velike mreže je preprosto spremljanje polovica bitke. Če samo trenutek odvzamete pogled, lahko pride do hudih posledic.

Nagios XI to obravnava tako, da omogoča konfiguriranje e-poštnih in besedilnih obvestil. Obstaja širok razpon konfiguracijskih nastavitev, ki so osredotočene na določene uporabnike. Uporabniki lahko določijo svoje lastne nastavitve obvestil, vse do e-poštnih sporočil in obvestil, ki jih prejmejo. Nastavite lahko opozorila za opozorila, kritične in prekinitve. Obvestila lahko izberete ali ne izberete s pritiskom na Na ali Preskoči gumbi.

Nagios Najnovejša opozorila

Medtem ko mnogi programi ponujajo opozorila in obvestila, jih nekateri storijo tako dobro kot Nagios XI in Monitor zmogljivosti omrežja. Oba sistema ponujata simbolično in jasno barvno označeno grafiko stanja, toda vizualna kakovost SolarWinds je le višja. Ni vam treba vložiti nobenega časa, da bi videli, ali je vaša osnovna infrastruktura na spletu.

Poročila

Spremljanje preteklih podatkov je enako pomembno kot spremljanje podatkov v živo. Konec koncev, da bi dobili perspektivo o uspešnosti vašega omrežja zdaj, morate vedeti, kako uspešna je bila v preteklosti. Zmožnost ustvarjanja poročila omogoča razmišljanje o uporabi omrežja in posredovanje ključnih informacij drugim zaposlenim. Pomaga tudi pri določanju dolgoročne strategije upravljanja omrežja.

Poročila so nekaj takega Nagios XI in Monitor zmogljivosti omrežja naredite zelo dobro. Nagios ima vrsto privzetih poročil, ki omogočajo ogled grafov in tabel, polnih meritev pretekle uporabe. Te se lahko izvozijo v JPEG za natančnejši pregled.

Obstajajo tudi vtičniki, ki to funkcijo razširjajo in omogočajo izvoz v PDF za natančnejši pregled.

Monitor zmogljivosti SolarWinds ima tudi lastno sposobnost izdelave poročil. Uporabnik lahko hitro ustvari poročila z vrsto grafov in grafikonov, da pride do središča ključnih vprašanj. Medtem ko so poročila Nagios XI enostavnejša za uporabo, je oblikovanje poročil Network Performance Monitorji veliko bolj jasno in moderno.

NetFlow IPFIX, sFlow jFlow Monitoring

Eno področje, ki Monitor zmogljivosti SolarWinds ima izrazito prednost nadzor nad NetFlow, IPFIX, sFlow in jFlow. Nagios XI jih nima kot del svojih zmogljivosti za spremljanje omrežja. To je zamujena priložnost glede na pomembnost analize NetFlow.

SolarWinds NetFlow analizator prometa

Analiza NetFlow ne samo da pomaga povečati vidnost v vašem omrežju, ampak vam omogoča tudi zaznavanje kibernetskih napadov. NetFlow lahko kaže na pomanjkljive zmogljivosti in varnostne šibkosti, ki bodo, če ne bodo obravnavane, privedle do izpada. Kot rezultat, Monitor zmogljivosti omrežja je očitna izbira na tem področju.

Virtualizirano spremljanje

Ker so organizacije bolj težile k virtualizirani infrastrukturi, je postalo pomembno izbrati rešitve za nadzor omrežij, ki so zasnovane za spremljanje te vrste opreme. To je še eno področje, na katerem SolarWinds Network Performance Monitor deluje izredno dobro. SolarWinds ima svoje orodje za upravljanje virtualizacije, ki uporabniku omogoča spremljanje različnih hipervizorjev.

Po drugi strani, Nagios ima možnost spremljanja VMware, vendar ne veliko drugega. Čeprav je to dragoceno glede na pomembnost VMware-a, še zdaleč ni SolarWindsPopoln upravitelj virtualizacije. Kot rezultat, rob gre SolarWinds tukaj.

Mobilne aplikacije

Delo na daljavo je postalo eden največjih trendov v svetu tehnologije. Posledično so postale mobilne aplikacije zelo pomembne. Osebju nudijo priložnost, da sodelujejo s storitvijo, ne da bi morali biti za mizo. Na žalost, Nagios XI trenutno nima aplikacije. To je razočaranje glede na rast priljubljenosti, ki so jo uživali v zadnjih nekaj letih.

V nasprotju, SolarWinds ima na voljo aplikacije za Android in IOS. To omogoča osebju, da preveri svoje račune za spremljanje in se prepriča, ali je vse v dobrem stanju. Zaradi tega je bolj primeren za ekipe, ki želijo delati na daljavo.

Cenitev

Glede na ceno oboje Nagios XI in Monitor zmogljivosti SolarWinds se enakomerno ujemajo. Monitor zmogljivosti SolarWinds lahko kupite po ceni 2.975 dolarjev (2.225 funtov). Obstaja tudi a 30-dnevna brezplačna preizkusna različica tako da lahko pred nakupom preizkusite platformo. Nagios XI ima različico Standard in Enterprise.

Standardna izdaja se začne s ceno 1.995 dolarjev (1.504 funtov) in vključuje nadzorne plošče po meri, poročanje, poglede uporabnikov po meri in stopnjevanje obvestil. Če želite bolj celovito različico, je Enterprise Edition dobro vredno razmisliti. Različica Enterprise se začne s ceno 3.495 USD (2.636 £) in vključuje načrtovana poročila, poročila o načrtovanju zmogljivosti, dostop do spletne konzole strežnika in poročila SLA.

SolarWinds Network Performance Monitor je zmagal

Oboje SolarWinds in Nagios XI so v primerjavi z drugimi tekmeci za nadzor omrežij najbolj uspešni. Vendar pa temelji na svojem jasnem uporabniškem vmesniku, samodejnem odkrivanju in vsestranski gladkosti, Uspešnost omrežja SolarWinds Monitor je naša najboljša izbira. Medtem Nagios XI ima zaznamek spremljevalnih funkcij, nima funkcije samodejnega odkrivanja in dizajn se zdi nekoliko zastarel v primerjavi z Monitor zmogljivosti omrežja.

Najpomembnejši dejavnik naših meril je bila preprostost uporabniškega vmesnika. Učinkovito spremljanje omrežja se izkaže, kako deluje uporabniški vmesnik. Če je preveč zapleteno ali nerodno, ne morete natančno oceniti stanja svoje infrastrukture. Od začetka in izvajanja samodejnega odkrivanja do uporabe centra za opozarjanje, da določite prednost odziva na grožnje, Monitor zmogljivosti omrežja ta postopek olajša.

Malo je možnosti, da bi kaj pogrešali in vam ni treba iskati, kaj iščete. Ne bo pomote, Nagios XI ponuja tudi zelo prijazen dizajn, vendar ni tako enostaven za uporabo. Tudi funkcije, kot so NetFlow, sFlow in jFlow analize Monitor zmogljivosti omrežja širši nabor orodij za delo. Po vsem naprednem nadzoru omrežja gre upoštevati vse.

Kadar je med ceno majhna razlika Monitor zmogljivosti omrežja in polnopravni Nagios XI Podjetniška izdaja, bolj smiselno je, da gre za prvo, ki temelji na svojem vrhunskem dizajnu. Monitor zmogljivosti SolarWinds lahko prenesete tukaj. Lahko pa tudi, če vam je ljubše Nagios XI klasičen pristop k spremljanju omrežja lahko prenesete s te povezave tukaj.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2