Digitalna smrt: Kaj se zgodi z vašim Facebook računom, ko umrete?

Kaj se zgodi s tvojim Facebook računom, ko umreš


Ravnanje s Facebookovim računom umrle osebe se morda zdi smrtna naloga nizka prednost, vendar ukrepanje ne more imeti negativnih posledic. Ljudje bodo še vedno lahko objavljali na svoji časovnici, jih označevali na fotografijah in pošiljali prošnje prijateljev. V najslabšem primeru bi račun lahko vdrli in ga uporabili za prevara prijateljev ali goljufije z identiteto.

Facebook Memorialization vs Deletion

Tako kot če pustite oporoko in oporoko, bo tudi priprava lastnih digitalnih sredstev pred neizogibno smrtjo ljudem, ki jim zaupate, olajšala ravnanje s svojimi spletnimi računi in informacijami. To ni težko, prav tako pa običajno ne zahteva odvetnika ali pooblastila. Potrebno pa je narediti nekaj konkretnih korakov, da bodo ljudje, ki jih želite, skrbeli za svojo digitalno identiteto na način, ki ga želite.

facebook spominjanje spomin

Facebook spodbuja tesne prijatelje in ljubljene zapomniti njihovih računov. Zapomnjeni računi omogočajo prijateljem in družini, da si delijo spomine in sporočanje na časovnici preminule osebe, ne glede na nastavitve zasebnosti v računu. Beseda Spomin se prikaže poleg vašega imena. Pomembno, memorializiranih računov ni mogoče prijaviti, čeprav jih lahko upravljate s starejšimi stiki.

Sorodno: Študija kaže, da dve tretjini uporabnikov Facebooka nima zapuščenih računov

Druga možnost je izbrisati Facebook račun v celoti. Čeprav je to zagotovo smiselna možnost, ne pozabite, da profil osebe ne bo več viden ali dostopen nobenemu od njihovih prijateljev na Facebooku, Facebook pa ne bo dal nobenega znaka, da je imetnik računa umrl. To je lahko precej naglo za prijatelje in družino, ki ohranjajo stike prek Facebooka. Upoštevajte tudi, da bi prevarant lahko ustvaril ponarejen račun in se lažno predstavil pokojnika, brez konkurenčnega pristnega računa, ki bi ga oviral.

Če ne navedete, ali imate raje spominski račun ali izbris računa po smrti, bo odločitev prepuščena družini in prijateljem.

Kako dodeliti zapuščen stik

Če se odločite za spomin na račun po smrti, morate dodeliti zapuščinski stik. To je oseba, ki bo v bistvu upravljala vaš spominski račun, ko boste umrli.

Spodaj je opisano, kako lahko na Facebooku nastavite starejši stik, če ste v namizni brskalnik (Chrome, Firefox, Edge itd.):

facebook smrt ss 2

 1. Kliknite spustni meni v zgornjem desnem kotu in izberite Nastavitve
 2. Kliknite Upravljanje računa
 3. Vnesite prijateljevo ime in kliknite Dodaj
 4. Kliknite Pošlji da bi prijatelja obvestili, da je zdaj vaš zapuščinski stik

In če ste v aplikacija za mobilne naprave (Android ali iOS):

facebook zapuščina kontakt android

 1. V zgornjem desnem kotu kliknite tri vrstice
 2. Pomaknite se navzdol in tapnite Nastavitve & Zasebnost, torej Nastavitve
 3. Pomaknite se navzdol do Vaši podatki o Facebooku odsek in tapnite Lastništvo in nadzor računa
 4. Tapnite Nastavitve pomnjenja
 5. Pomaknite se navzdol in vnesite ime Facebookovega prijatelja, za katerega želite, da je vaš zapuščen stik
 6. Preglejte in uredite sporočilo po želji, nato pritisnite Pošlji
 7. Po želji omogočite Dovoljenje za arhiv podatkov da svojemu zapuščenim stikom omogočite, da naložijo vaše objave, fotografije, videoposnetke in informacije o profilu, ko greste

Pozvani boste, da vnesete kratko sporočilo v nov zapuščen stik, ki ga pošljete prek Facebook Messengerja. Mogoče bi bilo dobro, če bi se z njimi osebno obrnili, da jih ne bi vznemirjalo sporočilo.

Stare stike lahko po potrebi spremenite ali odstranite.

Starejši stiki lahko:

 • Napišite pripeto objavo, ki stoji na vrhu profila pokojnika
 • Odzivajte se na nove zahteve prijateljev
 • Upravljajte spoštovanje objav
 • Odstranite oznake v objavah in fotografijah drugih ljudi
 • Posodobite svojo sliko profila in naslovno fotografijo
 • Zahtevajte, da se vaš račun izbriše
 • Prenesite kopijo tega, kar ste dali v skupno rabo na Facebooku

Starejši stiki ne morejo:

 • Prijavite se v račun pokojne osebe
 • Preberite svoja sporočila
 • Odstranite prijatelje ali pošljite nove prošnje za prijatelje

Če ne dodelite starega stika ali določite, da želite, da se vaš račun po smrti izbriše, bo račun shranjen, vendar zanj nihče ne bo mogel skrbeti. Preverjeni ožji družinski člani lahko zahtevajo izbris.

Kako izbrisati svoj Facebook račun po smrti

Če želite, da se vaš Facebook račun trajno izbriše, ko umrete, vam ni treba dodeliti zapuščenega stika. Samo sledite tem korakom:

facebook smrt 2

 1. Kliknite spustni meni v zgornjem desnem kotu Facebooka in izberite Nastavitve
 2. Izberite Upravljanje računa
 3. Kliknite Zahtevajte izbris računa
 4. Izberite Izbriši po smrti

V aplikaciji za mobilne naprave sledite istim korakom, opisanim zgoraj, da izberete starejši stik. Namesto da kliknete na Izberite starejši stik v koraku 5 se pomaknite nekoliko nižje in izberite Brisanje računa.

Kaj storiti, če ljubljena oseba umre na Facebooku

Če je ljubljena oseba umrla in ste odgovorni za ravnanje z njenim računom na Facebooku, bo nadaljnje odvisno od tega, ali ste bili dodeljeni kot starejši stik te osebe ali ne.

Za začetek pojdite na to stran, da pošljete zahtevo za spomin. Potrebovali boste ime v računu, datum njihovega prehoda in dokumentacijo o smrti, na primer osmrtna povezava ali pregled mrliškega lista.

Upoštevajte, da prošnjo za spominjanje pošljete le, če ste tesni prijatelj ali družinski član.

Če ste podedovani stik

Ko vam je nekdo drug dodelil zasedanje stike, bi morali v Facebook Messengerju prejeti sporočilo, v katerem je navedeno toliko.

Ko Facebook shrani račun, lahko stran upravljate po zgornjem seznamu. Na splošno je dobro, da pustite pripeto sporočilo s podatki o spominskih storitvah ali pogrebnih dogovorih. Facebook dejansko ima orodje, s pomočjo katerega lahko poiščete zbiranje sredstev, če je potrebno.

Nekateri ljudje, ki so bili prijatelji zunaj Facebooka, bi lahko poskušali pokojnika dodati kot prijatelja, potem ko je račun spominjen. Kot starejši stik lahko odobrite ali zavrnete posmrtne prošnje prijateljev.

Pri dodeljevanju zapuščenega stika lahko uporabnik potrdi polje, da ugotovi, ali bo zapuščinski stik po smrti omogočil prenos svojih podatkov na Facebooku. To vključuje objave, fotografije, videoposnetke in informacije z vaše strani o strani. Če potrebujete fotografije, ki jih želite uporabiti za spomine, spomine ali osmrtnice, je to lahko koristen vir. Prepričajte se, da morate skrbeti za informacije in ne dovolite, da vam zdrsnejo v napačne roke. Izbrišite vse, kar ne uporabljate.

Če ni dodeljen podedovani stik

Še vedno lahko oddate zahtevo za memorizacijo, vendar je verjetno, da računa ne bo upravljal nihče. Račun bo zapomnjen, vendar nihče ne bo mogel odgovarjati na pritožbe, oznake ali prošnje prijateljev.

Preverjeni ožji družinski člani lahko zahtevajo odstranitev računa.

Ustvarjanje skupinske strani kot spomin

Če ni dodeljen podedovani stik, je ustvariti skupinsko stran kot spomin. Tako lahko v napol zasebnem prostoru objavljate obvestila, delite spomine in izrečete sožalje. Preden povabite ljudi, preverite nastavitve zasebnosti skupine.

Pazite se na prevare

Goljufiji lahko poskusijo vdreti v račun pokojnika ali ga klonirati, preden bo spomin nanj. Zato je pomembno čim prej zahtevati memorizacijo.

Če hekerju uspe, da prevzame račun umrle osebe, preden se spomini, bo lahko poslal sporočila vsem prijateljem te osebe. Običajno je njihov cilj prevara ljudi. Očitno je to nevarno za tiste, ki se ne zavedajo, da je resnični imetnik računa umrl, in stisko za tiste, ki so.

Hekerji lahko tudi poskusijo klonirati račun in v ponarejeni račun dodati ljudi iz skupine prijateljev osebe. Tisti, ki sprejemajo - in mnogi ljudje slepo sprejemajo prošnje prijateljev - bodo tarče prevare. Če vi ali kateri od vaših prijateljev na Facebooku to vedenje opazite, ga nemudoma prijavite na Facebook.

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

73 − = 70

map