Ako odstrániť aplikácie z Facebooku pre lepšie súkromie

facebook na pláži


Na základe nášho nedávneho článku o aplikácii Facebook pre kvíz „Najpoužívanejšie slová“ sa nás veľa ľudí v komentároch pýtalo: „Dobre, takže táto aplikácia ovplyvňuje moje súkromie. Ako sa toho môžem zbaviť? “

Ak chcete začať, uvedomte si, že kedykoľvek sa prihlásite pomocou Facebooku na webe alebo v inej aplikácii ako Facebook, vzdávate sa údajov. Tieto aplikácie a webové stránky sa pripájajú k platforme Facebook, ktorá umožňuje Facebooku rozšíriť svoj dosah výmenou za jednoduché riešenie prihlásenia a niektoré používateľské údaje pre tvorcu aplikácií. Po autorizácii aplikácie prostredníctvom platformy Facebook zostane autorizácia dovtedy, kým používateľ nerozhodne inak, aj keď sa použije iba raz. Ak ste sa nikdy nedostali do nastavení Facebooku a skutočne ste si prezerali zoznam aplikácií, ktoré ste sa autorizovali na pripojenie k svojmu účtu Facebook, možno budete prekvapení, koľko starých, nevyužívaných aplikácií leží okolo, pravdepodobne stále zhromažďujú vaše údaje..

Ako odstrániť aplikácie Facebook

Ak chcete odstrániť aplikácie a upraviť ich povolenia, otvorte Facebook v stolnom prehliadači. Kliknite na šípku kvapky v pravom hornom rohu a vyberte položku nastavenie. Na ľavej strane nasledujúcej stránky vyberte položku aplikácie. Zobrazí sa zoznam aplikácií, ktoré sú pripojené k vášmu účtu Facebook.

Ak to uprednostňujete cez mobil, prejdite nadol na ďalšiu časť.

odstránenie aplikácie na Facebooku 1

Ak chcete aplikáciu zachovať, ale obmedzíte jej povolenia, t. J. Aké informácie sa môžu zobraziť vo vašom profile, kliknite na ceruzku. Tu uvidíte zoznam povolení so znakmi začiarknutia vpravo. Niektoré povolenia sú povinné, čo znamená, že ich nemôžete odstrániť, ale ostatné môžete zrušiť bez toho, aby to ovplyvnilo aplikáciu. Môžete tiež upraviť, kto môže vidieť aktivitu vašej aplikácie a upozornenia.

Trochu posuňte zobrazenie nadol a nájdete tu sekciu „Viac informácií“, kde nájdete okrem iného kontaktné informácie pre vývojára a identifikačné číslo používateľa aplikácie. Ak chcete, aby sa vaše údaje z Facebooku odstránili zo serverov tvorcov aplikácií, pošlite im e-mail s uvedením ID používateľa aplikácie. Pomôže im to nájsť vaše údaje a odstrániť ich.

V samom spodku kontextového okna sú vonkajšie odkazy na podmienky používania aplikácie a zásady ochrany osobných údajov. Ak vás zaujíma, ako aplikácia používa vaše informácie a s kým ich zdieľa, môžete sa pozrieť. Pravidlá ochrany osobných údajov sa číta ľahšie, zatiaľ čo podmienky používania sú zložitejšie právne dokumenty.

Uvoľnite voľné konce

Teraz, keď ste odstránili nechcené aplikácie a zúžili ste povolenia pre ostatné aplikácie, venujeme chvíľku opraveniu niekoľkých ďalších nastavení na tejto stránke. Posuňte zobrazenie nadol a vyhľadajte dve polia: Aplikácie, Webové stránky a Doplnky a Aplikácie, ktoré používajú ostatní.

odstránenie aplikácie na Facebooku 5

Ak chcete jadrovú možnosť, ktorá oddeľuje od účtu Facebook všetky tretie strany, kliknite na položku Upraviť v časti Aplikácie, Webové stránky a doplnky, potom kliknite na položku Vypnúť platformu. Neexistuje spôsob, ako to vrátiť späť, takže sa uistite, že už nepotrebujete prihlasovacie údaje na Facebook pre žiadnu z týchto aplikácií.

odstránenie aplikácie na Facebooku 6

Teraz kliknite na Upraviť v časti Aplikácie, ktoré používajú ostatní. Na tomto mieste určujete, ktoré informácie môžu aplikácie tretích strán, ktoré používajú vaši priatelia, zhromažďovať. Napríklad, aj keď na kvízové ​​aplikácie nikdy nepoužívate prihlasovacie údaje na Facebooku, neznamená to, že vaši priatelia to nemajú. Ak váš priateľ autorizuje aplikáciu, ktorá umožňuje zobrazenie jeho zoznamu priateľov, vaše údaje môžu byť stále ohrozené. Tu môžete zrušiť začiarknutie kategórií, v ktorých nechcete, aby vaši priatelia kompromitovali vo vašom mene.

Ak sa obávate ľudí, ktorí vidia staré príspevky, ktoré boli uverejnené pred tým, ako má Facebook teraz kontrolu nad publikom, posledné pole na tejto stránke vám to umožní zmeniť. Kliknutím na rozbaľovaciu ponuku pod Old Versions of Facebook for Mobile nastavíte preferované publikum (iba ja, priatelia, priatelia priateľov, verejnosť atď.).

Zmena povolení aplikácie v mobilnej aplikácii Facebook

Takmer polovica používateľov Facebooku má prístup k sociálnej sieti výlučne na svojom mobilnom zariadení. Nezabudnite, že tento tutoriál používa verziu aplikácie pre Android, takže môže ísť o menšie nezrovnalosti s verziou iOS..

Povolenia aplikácie Facebook pre mobil 1
Otvorte aplikáciu a kliknite na ponuku hamburger (tri vodorovné čiary) vpravo hore. Posuňte zobrazenie nadol a klepnite na „Klávesové skratky ochrany osobných údajov“.

Povolenia aplikácie Facebook pre mobil 2
Tu môžete zmeniť, kto uvidí vaše príspevky, kto vás môže kontaktovať a blokovať nechcenú komunikáciu od konkrétnych používateľov. Ak chcete získať povolenia na aplikáciu, klepnite na „Viac nastavení“.

Povolenia aplikácie Facebook pre mobil 3
Prejdite trochu nadol a kliknite na „Aplikácie“.

Povolenia aplikácie Facebook pre mobil 4
Predtým, ako prejdeme na správu konkrétnych aplikácií, klepnite na „Aplikácie, ktoré používajú iné aplikácie“, a zrušte výber všetkých položiek, pokiaľ nemáte konkrétny dôvod inak konať. Tým sa zabraňuje aplikáciám, ktoré vaši priatelia používajú, v prístupe k informáciám vo vašom účte. Teraz sa vráťte späť a kliknite na políčko s textom „Prihlásený pomocou Facebooku“.

Povolenia aplikácie Facebook pre mobil 5
Tu nájdete zoznam aplikácií a webových stránok pripojených k vášmu účtu Facebook. Kedykoľvek sa prihlásite cez Facebook niekde online, tu sa objaví. Kliknutím na každú aplikáciu môžete spravovať jej nastavenia.

Povolenia aplikácie Facebook pre mobil 6
Stránka každej aplikácie vám umožní nastaviť jej viditeľnosť, určiť, aké informácie môže aplikácia zhromažďovať prostredníctvom vášho profilu, upraviť, či aplikácia môže alebo nemá zverejňovať príspevky na vašu časovú os vo vašom mene, a aplikáciu úplne odstrániť. Podmienky používania aplikácií a pravidlá ochrany osobných údajov nájdete tiež tu.

Odporúčame vám odstrániť aplikácie, ktoré nepoznáte, odstrániť tie nevyžadované povolenia z tých, ktoré si chcete ponechať, a nastaviť viditeľnosť všetkých z nich na „Iba ja“, pokiaľ nemáte dobrý dôvod urobiť niečo iné (Instagram) fotografie nemôžu napríklad zobraziť priatelia, keď sú nastavené na Iba ja). Po absolvovaní celého zoznamu ste hotoví. Užite si bezpečnejší a súkromnejší Facebook!

„Facebook Beachfront“ od mkhmarketing licencovaný podľa CC BY 2.0

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

16 − 7 =

map