UDP vs TCP: Apakah mereka dan bagaimana mereka berbeza?

UDP vs TCP_ Apakah yang mereka dan bagaimana mereka berbeza_


Untuk memahami perbezaan antara TCP dan UDP, anda mesti terlebih dahulu mempunyai pemahaman asas tentang protokol IP yang mendasarinya. Artikel ini akan menjelaskan apa semua protokol ini, perbezaan antara UDP dan TCP, dan beberapa contoh bagaimana setiap digunakan.

Protokol IP

protokol tcp udp ip

Setiap peranti yang disambungkan ke internet diberikan alamat IP unik yang terdiri daripada nombor dan perpuluhan. Seperti alamat jalan fizikal, alamat IP membolehkan komputer yang tersambung ke internet untuk mencari satu sama lain dan menghantar barangan ke belakang dan sebagainya, fungsi yang dinamakan "routing." Tanpa protokol IP, kita tidak akan mempunyai internet.

Protokol internet berfungsi dengan memisahkan data ke dalam ketulan kecil yang dipanggil datagram atau paket. Potongan itu kemudiannya dihantar melalui internet dari satu alamat IP yang lain.

Sebagai tambahan kepada data itu sendiri, paket IP mengandungi maklumat perletakan seperti alamat IP destinasi di mana mereka menuju. Maklumat ini dipanggil "kepala."

Setelah satu paket meninggalkan peranti anda, ia akan pergi ke pintu masuk. Gerbang ini adalah komputer lain yang dapat melihat sebahagian daripada alamat IP di internet. Jika alamat IP destinasi paket bukan satu yang dapat dilihat oleh gerbang, paket akan diteruskan ke gerbang seterusnya sehingga garisan. Proses ini berulang sehingga paket mencapai gerbang yang mengiktiraf alamat IP destinasi sebagai kepunyaannya domain. Gerbang itu meneruskan paket ke komputer yang alamatnya ditentukan dalam tajuk.

Kerana data dipecah ke dalam paket, ia tidak semua perlu melakukan perjalanan yang sama melalui internet, atau bahkan tiba dalam keadaan.

Setiap kali anda menggunakan internet, kemungkinan anda menggunakan protokol IP. Ia adalah agnostik jenis data yang ditukar, jadi ia digunakan untuk hampir semua perkara, termasuk teks, imej, audio, video, permainan, e-mel, mesej, fail, dan banyak lagi.

Kebanyakan aplikasi hari ini menggunakan versi keempat protokol internet, yang dikenali sebagai IPv4. Anda mungkin pernah mendengar tentang penggantian IPv4, IPv6. Pada masa ini, kedua-dua versi ini berfungsi selari, namun penggunaan IPv6 semakin berkembang dan akhirnya akan menggantikan IPv4 sama sekali. Alasannya ialah dunia kehabisan alamat IPv4-penciptanya tidak meramalkan percambahan internet setakat yang wujud hari ini. IPv6 membolehkan lebih banyak alamat IP ditambah beberapa peningkatan teknikal lain yang kami tidak akan menyelidiki di sini.

Lihat juga: IPV6 vs IPV4

TCP

TCP datang sebelum UDP. Ia bermaksud Protokol Kawalan Penghantaran. Anda sering melihatnya dirujuk sebagai TCP / IP, walaupun tidak ada perbezaan antara itu dan TCP.

Protokol IP memecah data ke dalam paket dan menghantarnya ke destinasi melalui internet, tetapi bagaimana anda meletakkan semula paket tersebut bersama-sama apabila mereka tiba? Inilah yang dicipta oleh TCP. Sebaik sahaja paket mencapai destinasi mereka, mereka akan disusun kembali oleh peranti penerima kembali ke dalam bentuk asalnya.

TCP memerlukan kedua-dua pihak berkomunikasi untuk mewujudkan sambungan dan menghantar data. TCP menjamin penerima akan menerima paket mengikut urutan nombor urutan termasuk dalam tajuk. Penerima akan menghantar mesej kembali kepada penghantar untuk setiap paket, mengakui bahawa mereka telah diterima. Sebarang paket yang tidak diakui oleh penerima dihantar semula. Packet disemak untuk kesilapan menggunakan a checksum, yang juga termasuk dalam tajuk.

TCP_header

Kerana semua ini dan antara klien dan pelayan, TCP boleh memastikan integriti data ditukar melalui internet. Ringkasnya, ia dapat menjamin data tiba tepat kerana ia dihantar tanpa pengubahsuaian atau bahagian yang hilang. Ini menjadikan TCP berguna untuk pelbagai aplikasi, dan protokol yang paling biasa digunakan di internet. Sebaik sahaja anda mengklik pautan, memuat turun fail dalam penyemak imbas web anda, mengemas kini aplikasi, atau membuka e-mel, TCP mungkin digunakan.

Walau bagaimanapun, semua komunikasi yang lurus dan lambat melambatkan TCP. Sekiranya satu paket hilang, keseluruhan operasi akan diadakan sehingga ia dihantar semula. Walaupun ini hanya diterjemahkan kepada milisaat dalam kehidupan sebenar, ia boleh memberi kesan kepada prestasi aplikasi yang memerlukan banyak jalur lebar. Masukkan UDP.

UDP

UDP bermaksud Protokol Pengguna Datagram. Ingatlah bahawa datagram dan paket adalah lebih kurang sama. UDP, juga dibina di atas protokol IP, berfungsi sama dengan TCP, tetapi adalah lebih mudah dan cepat.

Perbezaan utama ialah UDP tidak memerlukan penerima untuk mengakui bahawa setiap paket telah diterima. Mana-mana paket yang hilang dalam transit tidak marah. Ini membolehkan komputer untuk berkomunikasi dengan lebih cepat, tetapi data yang diterima mungkin tidak sepadan dengan data yang dihantar.

Paket UDP tidak mempunyai nombor urutan, supaya mereka boleh keluar dari perintah. Mereka mempunyai pemeriksaan, jadi, paket-paket yang tiba tiba dilindungi daripada rasuah atau pengubahsuaian dalam transit.

UDP_header

Atas sebab ini, UDP digunakan apabila kelajuan lebih disukai daripada integriti dan pembetulan ralat. Beberapa aplikasi biasa termasuk video dan muzik streaming, siaran langsung, panggilan suara dan video (VoIP), dan permainan dalam talian. Dalam senario ini, ia tidak begitu penting jika anda kehilangan bingkai video atau tekan butang sekali-sekala, yang menyukai UDP. Trafik DNS biasanya ditukar melalui protokol UDP.

Lihat juga: Panduan kepada UDP

OpenVPN melalui UDP dan TCP

Banyak aplikasi VPN yang popular yang bergantung kepada protokol OpenVPN membenarkan pengguna memilih antara protokol UDP dan TCP. Sama ada lebih baik daripada yang lain dan paling akhir pengguna tidak akan melihat banyak perbezaan. Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, UDP pada umumnya akan menawarkan kelajuan yang lebih baik, tetapi ia berbeza mengikut kes demi kes.

Dalam sesetengah keadaan, satu atau yang lain mungkin diperlukan untuk memintas firewall. UDP dan TCP boleh beroperasi di pelabuhan yang berbeza, dan beberapa firewall mungkin menyenaraikan pelabuhan UDP biasa OpenVPN, contohnya. Jika anda mendapati bahawa sambungan OpenVPN anda disekat kerana penapisan, cuba beralih kepada protokol yang lain. TCP umumnya lebih baik untuk ini.

UDP vs TCP

Berikut adalah pembungkusan beberapa perbezaan utama antara UDP dan TCP:

UDP:

  • Digunakan untuk video streaming, permainan, VoIP, siaran langsung
  • Lebih cepat dan memerlukan sumber yang lebih sedikit
  • Paket tidak semestinya berlaku
  • Membolehkan paket yang hilang; pengirim tidak dapat mengetahui sama ada satu paket telah diterima

TCP:

  • Protokol yang paling banyak digunakan di internet
  • TCP menjamin tiada paket yang hilang dan semua data yang dihantar menjadikannya kepada penerima
  • TCP menghantar paket supaya mereka mudah dijahit bersama
  • Lebih perlahan dan memerlukan lebih banyak sumber

Jika anda memahami jenaka berikut, maka anda
mempunyai pemahaman asas mengenai perbezaan antara TCP dan UDP.

tcp udp jenaka

"Breitling Wingwalkers" oleh Agnn Foon berlesen di bawah CC BY 2.0

"Pelayan internet" oleh June eu dilesenkan di bawah CC BY-SA 3.0

Brayan Jackson Administrator
Candidate of Science in Informatics. VPN Configuration Wizard. Has been using the VPN for 5 years. Works as a specialist in a company setting up the Internet.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

69 − 61 =

map